Sorin Lavric și Dumitrina Mitrea, parlamentari AUR de Neamț, au participat la o seară dedicată părintelui Iustin Pârvu, cu prilejul împlinirii a 105 ani de la naștere

2 min read

Senatorul Sorin Lavric și deputata Dumitrina Mitrea, parlamentari AUR de Neamț, au participat joi, 8 februarie, la o seară dedicată părintelui Iustin Pârvu, cu prilejul împlinirii a 105 ani de la naștere. Evenimentul a avut loc la biblioteca „G. T. Kirileanu” din Piatra-Neamț. Părintele Iustin Pârvu, ctitorul mănăstirii Petru Vodă, a fost evocat de părintele arhimandrit Hariton Negrea (starețul mănăstirii Petru Vodă), părintele protopop Valentin Tofan și preotul profesor Vasile Păvăleanu. Amfitrionul întâlnirii a fost doamna director Mihaela Mereuță.

Deputata Dumitrina Mitrea și-a exprimat recunoștința pentru că a putut participa la o seară încărcată de frumos și spiritualitate.

„Cei care ne-am născut pe Valea Muntelui aproape de Petru Vodă, am beneficiat de vorbele și sfaturile pentru alinarea sufletului dar și învățămintele pline de duh care ne-au rămas sădite in minte spre păstrarea credinței neamului nostru, dăruite de Părintele nostru drag”, a declarat deputata.

La rândul său, senatorul Sorin Lavric a ales să împărtășească tuturor câteva gânduri despre părintele Iustin Pârvu, care nu a fost doar un întemeietor de lăcașuri de cult, dar mai ales un ctitor de conștiințe creștine. Domnia sa a afirmat că de la părintele Iustin a învățat că a fi cult înseamnă să-ți folosești intelectul pentru a-ți trăi credința.

„A fi cult înseamnă să ai mereu în minte gândul că, dincolo de necesitate (cauzalitate naturală) și de întâmplare (hazardul irațional), mai există o felie de gratuitate a cărei origine stă în grația divină (providența). Iustin nu mai trăia sub spectrul necesității materiale, ci sub bolta grației în duh.

Iată de ce părintele Iustin a fost întruchiparea pocăinței (metanoia): a te descompune în trup pentru a învia în spirit. Să vorbești despre pocăință nu e mare lucru, e semn actoricesc de dexteritate retorică. Mult mai anevoie, iar pentru majoritatea dintre noi chiar imposibil, este s-o treci în propria ființă. Părintele Iustin trecuse pragul. După 16 ani de pușcărie, era om numai după înfățișare. Pe dinăuntru, umoarea ce îi dospea în vine nu mai era de aici, ci din locul în vederea căruia se pregătise toată viața. Fericiți cei ce au avut prilejul să-l cunoască”, a mai spus senatorul AUR.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.