Tăierile de rodire pentru fiecare specie de pomi fructiferi. Tehnică de realizare

agrointeligenta.ro
– 20 ianuarie 2022 20:18

Principiile ale tăierilor de rodire la pomi în funcţie de specie şi de tipul ramurilor. Recomandări pentru începători pentru tăierile anuale de rodire a pomilor fructiferi.Direcţia Agricolă Judeţeană Teleorman a publicat o serie de sfaturi pentru tăierile pomilor fructiferi. Mai exact, este vorba despre tăierile de rodire, despre importanţa lor şi tehnicile ce se aplică în funcţie de fiecare specie pomicolă.

Tipuri de ramuri
Înainte de a începe tăierile, este important să analizați pomii pentru a identifica diferitele tipuri de ramuri. În funcție de acestea vor fi executate și tăierile de rodire.Ramurile de rod specifice pomilor fructiferi sunt:
Țepușa – ramură cu o lungime de 1 până la 5 cm, muguri axilari vegetativi în vârf, nedezvoltați;
Nuielușa – ramură lungă de 5-20 cm, în vârful ei avem un mugur mixt, complet format, iar de-a lungul ei se găsesc muguri axilari vegetativi;
Ramură mijlocie – cu o lungime între 20-40 cm, întâlnită la pomii proaspăt intrați pe rod, tineri, cu durata lungă de viață (semn de productivitate mare), în vârf întâlnim un mugur mixt;
Ramură lungă – peste 40 cm lungime, întâlnită la pomii întineriţi sau la cei cărora li s-au aplicat tăieri drastice;
Mlădița – ramură de rod propriu-zisă de doi ani, formată din ramuri de rod anuale, pe ea formându-se țepușe și muguri de rod ramificaţi;
Bursa de rod – ramură de rod scurtă, de mai mulți ani, pe ea se observă punctul de inserție al fructului și totodată se pot formă de-a lungul ei țepușe, smicele sau ramuri mijlocii.

Tăieri la măr şi la păr
Ramurile de un an care au crescut după tăierea de regenerare a semischeletului nu se scurtează. Formaţiunile de rod tinere, pintenii, ţepusele, bursele, nuieluşele nu se taie.Mlăditele se scurtează uneori la 1-2 muguri de rod, atunci când se impune o normare a rodului, vetrele de rod tinere nu se taie, ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurtează prin tăieri, p unei formațiuni apropiată de bază.Tăieri la gutui
Ramurile anuale lungi care poartă muguri micști se scurtează cu 1/3 din lungime pentru a stimula formarea unor măciulii, viguroase, măciuliile slabe se elimină, iar cele viguroase rămân intacte pentru a rodi. Formațiunile “coarne de melc” se lasă întregi dacă sunt rare și viguroase.Tăieri la prun
Ramurile de rod scurte, buchet și buchet ramificat nu se taie. Ramurile mijlocii de un an nu se scurtează prin tăieri, dar pot fi eliminate dacă sunt prea dese. Ramurile mijlocii și lungi în vârstă de peste doi ani pot fi scurtate prin tăieri cu scopul de a norma rodul și a stimula creșterea altor ramificații tinere.Tăieri la cais
Ramurile buchet la cais nu se taie, pentru ramurile mijlocii, ramurile lungi și cele anticipate se impune reînnoirea lor permanentă prin tăieri aplicate semischeletului.Vara în cursul lunii iulie se face o rărire a lăstarilor, la 15-20 cm unul de altul cu eliminarea celor slabi și scurtarea lăstarilor viguroși,

 » sursa: www.agrointel.ro