Talibanii interzic afganilor să mai meargă la Aeroportul din Kabul –

3 min read
Talibanii interzic afganilor să mai meargă la Aeroportul din Kabul –

Distribuie acest articol!

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, că afganii nu mai au permisiunea din partea grupării islamiste de a merge la aeroportul din Kabul, din cauza situaţiei haotice de acolo. El a precizat că nu va fi acceptată prelungirea termenului limită pentru retragerea trupelor.
Zabihullah Mujahid a susţinut că mulţimile de la aeroport ar trebui să plece acasă şi siguranţa lor va fi garantată, relatează BBC.
Însă, a spus purtătorul de cuvânt, Statele Unite au continuat să invite oamenii la aeroport pentru a se îmbarca.
„Cerem americanilor – nu încurajaţi afganii să plece…. Avem nevoie de talentul lor”.
Zabihullah Mujahid a adăugat că presa afgană lucrează din nou, la fel şi spitalele, şcolile, universităţile şi guvernele locale.
Reprezentantul grupării a mai afirmat că nu crede că termenul limită de 31 august pentru evacuările din Kabul va fi prelungit, considerând că este suficient timp pentru a scoate din ţară cetăţenii străini.
Talibanii „nu sunt pentru” a da permisiunea afganilor să plece, a punctat el.
În plus, a sugerat că femeilor nu le va fi permanent interzis să muncească şi că ar trebui să rămână acasă, momentan, susţinând că nu au fost concediate şi că salariile le vor fi plătite: „Este, în prezent, pentru binele lor, pentru a preveni orice rău tratament”. 
Purtătorul de cuvânt a adăugat că ambasadele străine au fost asigurate din punct de vedere al securităţii şi îndeamnă să nu fie închise sau să îşi înceteze activitatea.
Mii de oameni care caută să plece din Afganistan se află de zile bune pe aeroportul din Kabul şi în apropierea acestuia.
Cel puţin 20 au fost ucişi în urma focurilor de armă sau în busculade, în ultimele opt zile. Luni, în total, au fost evacuaţi din Afganistan mai mult de 10.000 de oameni.
Evacuările sunt derulate „pe picior de război”, forţele străine încercând să respecte deadline-ul agreat cu talibanii, a declarat pentru Reuters un diplomat NATO. Acesta a mai spus că mii de oameni s-au întors în casele lor după ce au aflat că situaţia în afara capitalei este „relativ calmă”.
Este puţin probabil ca ţările occidentale să prelungească termenul de retragere pentru a permite cetăţenilor lor şi afganilor mai mult timp să evacueze Afganistanul, a declarat Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării.
Trupele americane care controlează aeroportul din Kabul cu sprijinul a 900 de soldaţi britanici trebuie să plece din ţară până la finalul lunii. Aeroportul din capitală este singurul din ţară care operează zboruri în prezent.
Washingtonul este presat de aliaţi să obţină o amânare a termenului limită. Luni, purtătorul de cuvânt al talibanilor a spus că gruparea nu va prelungi termenul limită de 31 august pentru actuala misiune de evacuare.
Data de 31 august este un punct fără întoarcere, a afirmat Muhammad Suhail Shaheen. El a amintit că preşedintele Joe Biden a spus că trupele vor pleca până atunci şi extinderea acestui termen înseamnă extinderea ocupaţiei Afganistanului.
El a avertizat că vor exista consecinţe dacă acest lucru se schimbă şi a adăugat că reacţia talibanilor la o astfel de acţiune va fi la latitudinea conducerii grupării.
Marea Britanie găzduieşte un summit virtual G7 marţi, începând cu ora României 16:30, iar liderii vor face un bilanţ al evacuării şi vor discuta strategia pentru următoarele zile şi problema recunoaşterii unui guvern taliban.
Ţările implicate sunt SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia.
Data de 31 august a fost stabilită într-un acord cu talibanii, înainte ca gruparea islamistă să recâştige controlul complet asupra ţării.
Un oficial a declarat pentru Reuters că preşedintele Biden va decide în următoarele 24 de ore dacă va extinde prezenţa trupelor americane în Afaganistan.
SUA au evacuat şi înlesnit evacuarea pentru aproximativ 48.000 de oameni, începând cu 14 august, a transmis Casa Albă.

Distribuie acest articol!

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.