Trecerea la ora de iarnă 2022. Când dăm ceasul cu o oră în urmă

3 min read
Trecerea la ora de iarnă 2022. Când dăm ceasul cu o oră în urmă

Angelica Lefter
– 19 octombrie 2022 19:03

Trecerea României la ora de iarnă (foto: alba24.ro)

Trecerea la ora de iarnă, necesară mai ales în sectorul agricol. România își schimbă ora de două ori pe an, iar dacă trecerea la ora de vară se face în martie, cea de iarnă are loc în luna octombrie. Unii dintre beneficiarii acestei schimbări sunt chiar agricultorii, care astfel pot profita mai mult de lumina naturală.
Când va avea loc trecerea României la ora de iarnă 2022Trecerea României la ora de iarnă în 2022 se face în ultimul weekend din luna octombrie. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00, moment în care țara noastră revine la ora Europei de Est.Astfel, noaptea devine mai lungă, acest lucru însemnând că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal.Oamenii folosesc diferite expresii pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile precum: ”primăvară înainte, toamnă înapoi”.Schimbarea orei, necesară în agriculturăAcest sistem al schimbării orei a fost adoptat în secolul trecut, cu scopul de a utiliza mai mult lumina naturală în serile de vară și în diminețile de iarnă, schimbarea fiind necesară în mai multe sectoare, dar mai ales în agricultură, unde fermierii pot utiliza la maxim lumina naturală.Schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică, potrivit stirilekanald.ro.Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.În România, mecanismul de modificare a orei este folosit din 1932. În urmă cu patru ani, președintele Comsiei Europene a primis că va elimina acest concep în cazul țărilor ce aparțin blocului comunitar european, însă măsura nu a fost pusă în aplicare nici până astăzi.Decizia trebuia să intre în vigoare încă din anul 2021, dar acest luccru nu s-a mai produs. Cauza principală a fost pandemia de Covid-19, care a schimbat total prioritățile politicienilor de la Bruxelles, schimbarea orei rămânând printre ultimele preocupări ale acestora.Astfel românii vor dormi în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie, cu o oră în plus, iar revenirea la ora de vară va avea loc abia în 2023, pe 26 martie.Cum poate afecta schimbarea orei organismul umanExperții în sănătate spun că schimbarea orei afectează organismul uman, care are nevoie de două săptămâni pentru a-și seta noul fus orar.
Trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative mai ales asupra persoanelor vârstnice și a copiilor.

Printre sfaturile medicilor pentru a face față mai ușor schimbării de oră sunt reducerea consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Bineînțeles că există și persoane care se pot adapta mai ușor noului fus orar sau chiar care nu resimt această trecere.Mai mult, trecerea la ora de iarnă va schimba și orarul de mers al trenurilor, care trebuie modificat conform cu această actualizare de fus orar.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.