TREI ÎNTREBĂRI. Pierderea iluziilor, irelevanța speranțelor
3 min read(1) Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică?
La începutul lunii martie 2020, Vaticanul a deschis arhiva Papei Pius al XII-lea, interesantă din perspectiva poziționării Bisericii Catolice față de regimul nazist. Istoricii vor răspunde astfel, cândva, la întrebarea legată de colaborarea Bisericii Catolice cu regimul lui Hitler.
Aștept ca și Biserica Ortodoxă Română să ne dezvăluie trecutul privind relația sa cu legionarismul și comuniștii. Mă tem că ascensiunea mișcărilor extremiste privite cu îngăduință de BOR își are izvorul și în acest trecut pe care ierarhii îl doresc uitat.
Mai întâi trebuie să cunoaștem adevărul și apoi să iertăm. Este greu să trecem peste acest subiect când îl auzim pe Preafericitul Daniel predicând: „În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou (…) autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie (…) Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut…”.
Apostolul Ioan scrie în Evanghelia sa, citându-l pe Iisus: „Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” Biserica Catolică pare să fi înțeles mesajul cristic; sper ca și Biserica Ortodoxă Română să treacă cât mai curând același examen.
(2)Care este cea mai interesanta idee, teorie, descoperire, carte (din domeniul dvs. de preocupări) a anului 2020?
Am descoperit două cărți alcătuite de un prieten prețios, dar nu acesta este motivul pentru care scriu acum despre ele, ci pentru că reprezintă un tezaur de informație tehnică într-un domeniu extrem de sensibil, și anume monitorizarea depozitelor de steril radioactiv.
Cele două cărți, scrise de Dorin Adam (1) și publicate de Editura Digital Docu Print, au următoarele titluri, relevante de altminteri: Modele și metode de prognoză a concentrației de uraniu și radiu în apă, respectiv Modelarea procesului de dispersie a radonului în perimetrele miniere închise.
Poate că este mai ușor de înțeles de ce le recomand, dacă fac și mențiunea că aceste depozite de sterile radioactive vor avea nevoie de atentă monitorizare sute de ani de acum înainte. Ori, efortul de prelevare a datelor din lucrările domnului Dorin Adam și interpretările pe care le propune reprezintă informații cruciale pentru generațiile următoare.
Ar mai avea rost să precizez că bibliotecile universităților tehnice de profil, a unor institute de cercetare-dezvoltare, ale ministerelor economiei și mediului ar trebui să conțină obligatoriu aceste lucrări? Să nu ne iluzionăm…
(3) Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul Românei, într-un orizont de timp de un an sau doi și cea mai mare speranță?
La capitolul temeri pentru viitor, aș consemna două: (i) una internă, legată de eșecul formulei de guvernare PNL-USR-UDMR, care conține în sine germenele destrămării, fiind construită mai degrabă sub spectrul fatalității, decât al onestității politice și (ii) o a doua externă – Turcia. Dacă împotriva agresivității Federației Ruse am dobândit în timp anticorpi,