Una din trei familii nu a reușit să-și cumpere toate alimentele necesare de când a început pandemia – studiu World Vision România

2 min read
Una din trei familii nu a reușit să-și cumpere toate alimentele necesare de când a început pandemia – studiu World Vision România

Peste 37% dintre părinţii din comunitățile vulnerabile din mediul rural nu au reușit să cumpere alimente sau au cumpărat doar o parte din cele necesare, iar 41% dintre ei au fost nevoiţi să adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale, conform datelor colectate de World Vision anul trecut, în plină pandemie. Una dintre principalele cauze este că foarte mulți dintre părinţii din mediul rural (27%) au rămas fără locuri de muncă şi, implicit, fără venituri din cauza concedierii, a șomajului și imposibilității de a lucra cu ziua din cauza restricțiilor.
Pandemia a afectat grav situația materială a familiilor care trăiesc în comunitățile vulnerabile din mediul rural. 60% dintre părinți nu au lucrat în perioada pandemiei, iar 19% și-au văzut veniturile diminuate ca urmare a concedierii, a șomajului tehnic și a imposibilității de a lucra cu ziua. Iar prețul îl plătesc mai ales copiii.
Aproape unu din zece copiii de la țară adoarme flămând, uneori sau întotdeauna. Chiar și înainte de 2020, potrivit datelor colectate de World Vision, în peste 11% dintre gospodăriile de la țară copiii mâncau numai două mese pe zi. La nivelul mediului rural, proporția acestora a crescut de la 5% în 2016, la 9% în 2018, ajungând la 11% în 2020. Această pondere urcă la 30% în cazul familiilor celor mai nevoiașe.
Circa trei sferturi dintre familiile din mediul rural cumpără alimente mai ieftine, mai puține sau amândouă la un loc. Din ce în ce mai mulți copii de la țară mănâncă mai puțin. În 2016, 66% dintre familii limitau cantitățile de alimente achiziționate, iar în 2019, ponderea lor urca la 74%. Aproape jumătate (46%) dintre familiile de la țară cumpără alimente pe datorie sau pe credit.
Copiii din mediul rural trebuie să muncească mai mult decât colegii lor de la oraș ca să țină pasul cu școala.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.