Valentin Cioromelea (AUR) cere autorităților să ia măsurile necesare în vederea asigurării corectitudinii şi legalității procesului electoral

2 min read

Senatorul AUR Valentin Cioromelea a sesizat MAI suspiciunile de fraudă electorală și a cerut ca acestea să fie investigate astfel încât să se poată lua măsurile necesare în vederea asigurării corectitudinii şi legalității procesului electoral. Parlamentarul consideră că este inacceptabil ca, în anul 2024, să fim martorii unor astfel de abateri grave de la normele democratice.

Clarificarea acestei situații este un pas necesar, având în vedere că mai urmează două rânduri de alegeri anul acesta. Cioromelea a subliniat că partidul AUR va lupta cu toate mijloacele legale pentru a asigura transparenţa şi corectitudinea alegerilor, astfel încât voinţa cetățenilor să fie respectată.

În acest context, senatorul AUR a solicitat MAI să transmită răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Câte apeluri la 112 au fost înregistrate în ziua alegerilor din 9 iunie, care au vizat fraude electorale?
  2. Câte dosare penale au fost deschise în urma acestor apeluri şi a sesizărilor privind fraudele electorale? Vă rog să defalcaţi aceste date în funcţie de articolele de lege pe baza cărora au fost deschise dosarele (conform articolelor 385-391 din Codul Penal).
  3. Câte contravenţii au fost identificate în ziua alegerilor? Vă rog să prezentaţi o defalcare detaliată a acestor contravenţii.
  4. Câte persoane au fost reţinute sau arestate în legătură cu fraudele electorale raportate?
  5. Câte cazuri de violare a confidențialității votului au fost raportate şi care au fost măsurile luate în aceste cazuri?
  6. Câte urne de vot nesigilate sau cu sigiliul deteriorat au fost descoperite şi în ce localităţi s-au înregistrat aceste incidente?
  7. Care au fost măsurile de securitate implementate pentru a preveni repetarea acestor nereguli la viitoarele alegeri?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.