Viorel Focșa (AUR): Ucraina lui Zelenski distruge limba română și în Basarabia de Sud, nu numai în Bucovina de Nord!

3 min read

Românii din Sudul Basarabiei sunt abandonați complet de statul român, același stat care a fost atât de solidar cu Ucraina încă din prime zile ale agresiunii militare a Rusiei. Se pare însă că statul ucrainean nu renunță nici măcar acum la politica de deznaționalizare a minorităților naționale – elevii românii din sudul Basarabiei nu vor putea să își continue studiile în limba română deoarece autoritățile vor să elimine clasele liceale și să transforme școala din Utkonosivka (raionul Ismail) în școală gimnazială. La începutul lunii ianuarie, autoritățile au respins cererile de reorganizarea a școlii în liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, transmite BucPress, agenție de știri din Cernăuți. Deputatul AUR Viorel Focșa a luat atitudine și, în semn de solidaritate cu românii din Sudul Basarabiei, a mers în satul Utkonosivka pentru a sta de vorbă cu etnicii români pe tema deschiderii liceului Ștefan cel Mare.

Prima oprire a fost însă la Consiliul Raional din Ismail, unde Viorel Focșa a avut o întrevedere cu Tetiana Yakimenko, inspector principal pe învățământ, și cu Natalia Todorova, administratorul guvernamental al comunei Safianî de care aparține Utkonosivka. În urma discuției, concluzia deputatului este tristă: accesul românilor din Ismail la învățământ în limba maternă este mai rău ca pe vreme sovietelor.

Deși realitatea arată contrariul, Tetiana Yakimenko este convinsă că respectă dreptul la educație în limba română pentru acești români terorizați de naționalismul lui Zelensky, punctează deputatul.

Viorel Focșa a reiterat că este imperios ca drepturilor comunității românești din Sudul Basarabiei să fie respectate de autoritățile de la Kiev: „cerem să se respecte drepturile lor ca minoritate națională. Curge sânge românesc pentru Ucraina, iar poporul român a fost și este prea solidar cu Ucraina pentru a permite aceste atacuri la limba și existența fraților noștri pe meleagurile unde s-au născut”.

Deromânizarea continuă în Sudul Basarabiei

Precizăm că autoritățile ucrainene – Consiliul Sătesc Safianî, comunitatea teritorială de care ține satul – au respins la începutul lunii ianuarie cererile cadrelor didactice și ale părinților privind reorganizarea  Școlii medie de cultură generală din satul Utkonosivka în liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa a prezentat situația din această localitate într-o postare pe Facebook:

„Având înmatriculați în anul școlar curent 435 de elevi și un colectiv de 66 de pedagogi și personal tehnic, fiind după capacitate și mărime a doua școală din regiunea Odesa după cea din satul Ozerne (Babele / Averescu, cu 806 elevi) după numărul de elevi a căror limbă maternă este limba română, școala din Utkonosivka este amenințată cu eliminarea claselor liceale și transformarea în școală gimnazială – o lovitură de grație în tendința iminentă de deromânizare și ucrainizare definitivă a unei școli seculare, atestate la 1857, înainte de Unirea Principatelor Române. Menționăm că abia din anul 2000, la presiunea permanentă a autorităților, în această școală a fost deschisă o primă clasă cu predare în limba ucraineană, iar până în prezent numărul acestora a depășit numărul de clase cu predare în limba română (cu denumirea impusă de “moldovenească”)”.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.