Andrei Hangan (AUR): Avem nevoie de o legislație dedicată protejării arborilor seculari

2 min read

Senatorul AUR Andrei Hangan consideră că avem nevoie de o legislație dedicată protejării arborilor seculari. În acest context, senatorul i-a adresat o solicitare ministrului Mediului, Tanczos Barna, prin care solicită autorităților să aibă în vedere elaborarea unor strategii dedicate, precum și adoptarea unor măsuri pentru valorificarea acestui potențial al comunităților locale.

România nu are, până la acest moment, o legislație clară și dedicată protecției arborilor remarcabili, deși potențialul este uriaș, spre deosebire de multe alte țări dezvoltate.

Arborii remarcabili sunt adesea priviți ca elemente ale moștenirii culturale și istorice de către societate și comunitatea locală, reprezentând astfel puncte de reper și adevărate simboluri ale rezistenței odată cu trecerea timpului. De asemenea, reprezintă adăpost pentru numeroase ecosisteme de licheni, reptile, păsări și mamifere.

Așadar, mă bazez pe seriozitatea, dedicarea și implicarea dumneavoastră, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru protejarea arborilor seculari, luând în considerare faptul că numeroase țări dețin legislații dedicate care vizează protecția acestora.

Luând în considerare cele prezentate mai sus, vă rugăm să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

        – Care este perspectiva ministerului pe care îl conduceți cu privire la protejarea arborilor remarcabili, mai exact acei arbori din Fondul forestier național sau din afara acestuia (inclusiv din intravilanul localităților), care prezintă o valoare cultural-istorică documentată, pentru zonă și comunitate?

        – Cum vă implicați în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor în protejarea acestor arbori (măsuri și soluții exacte, proiecte, grup de lucru interministerial ș.a.)?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.