ANSVSA a confiscat peste 6 tone de carne de vită de import, cu termenul de valabilitate schimbat

3 min read
ANSVSA a confiscat peste 6 tone de carne de vită de import, cu termenul de valabilitate schimbat

Tone de carne de vită congelată au fost confiscate în urma mai multor controale efectuate de echipe mixte din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și a Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din București, Ilfov și Giurgiu.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, au fost aplicate și 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 245.000 de lei și 6 tone de carne de vită au fost retrase din circuit.
”În perioada 08 – 10.01.2023, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA),  împreună cu cei ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene Ilfov, București și Giurgiu, au efectuat o acțiune fulger de control, care a vizat comercializarea cărnii congelate, provenite din comerțul intracomunitar și din import. Obiectivele controlate au fost 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din județele Giurgiu, Ilfov și București. Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate. Această metodă, în contradicție cu legislația, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informații referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) și, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii”, se arată în informarea ANSVSA.
Carne din Argentina, Uruguay, Brazilia și SUA, importată de țări membre UE, cu termen de valabilitate schimbat
În urma verificărilor, inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată importată din state ale Uniunii Europene și țări terțe, cu termenul de valabilitate schimbat față de cel dat de producător.
”Totodată, au fost verificate și condițiile de igienă, conformitatea documentelor însoțitoare, termenul de valabilitate, menținerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilității, etichetarea și marcarea produselor. Inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerț intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din țări terțe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător. Principalele neconformități constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) și lipsa trasabilității produselor”, potrivit comunicatului transmis.
Peste 6 tone de carne de vită congelată, confiscate și amenzi în valoare de peste 240.000 de lei
ANSVSA mai informează că peste 6 tone de carne de vită congelată au fost reținute. Acțiunile de acest tip vor continua la nivel național, au mai anunțat reprezentanții ANSVSA.
”Pentru neregulile constatate, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale,  în valoare de 245.000 lei și au reținut oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vită. Ca urmare a rezultatelor acestei acțiuni, s-a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel național. Practicile înșelătoare sau frauduloase identificate în timpul controalelor oficiale sunt introduse în platforma AAC (Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă),  

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.