Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

2 min read
Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

Ordonanța Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022, care a modificat Legea nr. 227/2015 a Codului Fiscal, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Modificarea legii precizează că părinților care au venituri din salarii, li se va deduce suma de 100 de lei din impozitul pe venit.
Condiții pentru acordarea deducerii de 100 de lei
În Ordonanța Guvernamentală sunt menționate condițiile prin care se acordă această reducere. Le găsiți mai jos.
„(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:
a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Ce se întâmplă în situația în care ambii părinți întrețin copilul
În acest caz, reducerea se va acorda doar unuia dintre părinți.
„(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar”.
Ce se întâmplă în situația în care părintele lucrează la mai mulți angajatori
În acest caz,

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.