Avion aterizat forțat în Belarus. Occidentul acuză regimul că a deturnat un avion comercial internațional pentru a aresta un opozant. MAE cere anchetă internațională

2 min read
Avion aterizat forțat în Belarus. Occidentul acuză regimul că a deturnat un avion comercial internațional pentru a aresta un opozant. MAE cere anchetă internațională

O aeronavă comercială Ryanair a aterizat duminică de urgență la Minsk, după ce a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk, informează Agepres.
La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat. Protasevici este un critic al președintelui Lukașenko.
În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituție media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a președintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.
Arestarea a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul „a forțat” aterizarea avionului lui Roman Protasevici care, în opinia sa, „riscă pedeapsa cu moartea în Belarus”.
La rândul său, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un „act abject”.
„Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk”, a scris pe Twitter şeful statului lituanian.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Opozantul Roman Protasevici „a fost arestat, regimul (de la Minsk) fiind în spatele acestui act abject”, a adăugat Nauseda.
„Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici”, a mai transmis el, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.