Boris Volosatîi (AUR): Când va înființa Guvernul Muzeul Românilor de Pretutindeni?

3 min read

Deputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat premierului Nicolae Ciucă să transmită când va onora Guvernul prevederile legale despre înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, conform Legii nr.299/2007.

Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, prevede, la articolul 11, înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, cu sediul în municipiul București și că organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului[1].

Se constată obiectiv că din anul 2007 până în prezent, timp de 16 ani, toate guvernele României[2] nu s-au conformat prevederilor legale despre înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni ca instituție publică de interes național.

Muzeul pentru Românii de Pretutindeni i-ar fi putut oferi României un inestimabil capital de imagine atât în rândul românilor din țară și de peste hotare, cât și printre străini.

Această chestiune ține direct și exclusiv de Guvernul României, așa cum specifică legea nr. 299/2007. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni nu poate substitui Guvernul României în obligația sa cumprinsă la articolul 11 al legii nr. 299/2007.

V-am adresat o interpelare în acest subiect, fără ca dumneavoastră, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, să fi avut bunăvoința de a ne răspunde.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual și strict la obiect:

  1. Când preconizează Guvernul României înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.
  2. Ce decizii concrete a adoptat și ce măsuri practice a întreprins Guvernul României, pe durata mandatului dumneavoastră actual de prim-ministru, în vederea înființării Muzeului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007.
  3. Dacă Guvernul condus de dumneavoastră a elaborat sau nu un proiect de Hotărâre de Guvern privind atribuirea unui sediu corespunzător Muzeului Românilor de Pretutindeni. În cazul unui răspuns pozitiv la acest punct al Interpelării parlamentare, vă rog să indicați data la care este preconizată examinarea proiectului de Hotărâre de către Cabinetul pe care îl conduceți.
  4. Câte Hotărâri, și care anume, privind înființarea unor muzee și/sau atribuirea de sedii pentru acestea a adoptat Guvernul României în intervalul 2007-2023.

Vă rugăm insistent să nu vă referiți în răspunsul dumneavoastră la așa-zisul ”muzeu virtual” al românilor de pretutindeni, la a cărui existență în spațiul virtual nu face referire Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.


[1] Articolul 11.

(1) Se înființează Muzeul Românilor de Pretutindeni.

(2) Sediul muzeului va fi în municipiul București.

(3) Organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.

[2] Guvernele: Călin Popescu-Tăriceanu II, Emil Boc I și II, Cătălin Predoiu (interimar), Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta I, II, III și IV, Gabriel Oprea (interimar), Sorin Cîmpeanu (interimar), Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Mihai Fifor (interimar), Viorica Dăncilă, Ludovic Orban I și II, Nicolae Ciucă (interimar), Florin Cîțu, Nicolae Ciucă.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.