Boris Volosatîi (AUR): reunirea Basarabiei cu România este singura soluție și adevărata cale europeană a Basarabiei

2 min read

Deputatul basarabean Boris Volosatîi (AUR) a participat miercuri, 27 martie, la dezbaterea „Republica Moldova la răscruce”, organizată de Fundația Europeană Titulescu. Evenimentul i-a avut ca invitați speciali pe dr. Mihai Gribincea, fost ambasador al Republicii Moldova la București, dr. Ioan Popa, diplomat și publicist, și Iuliana Gorea Costin, ambasador.

Cu acest prilej, Boris Volosatîi s-a referit la importanța acestui eveniment și a amintit că, dacă în Basarabia încă bântuie năluca statalismului, la București bântuie nihilismul istoric, anume un fel de istorie fără geografie. Deputatul a afirmat că este necesar să păstrăm vie amintirea reprezentanților „Generației Unirii”, căci prin determinarea de care au dat dovadă ei au contribuit providențial la înfăptuirea sacrului deziderat al poporului român, demonstrând că dacă există suficientă voință, imposibilul devine posibil.

În context, acesta a reiterat faptul că reunirea Basarabiei cu România este singura soluție și adevărata cale europeană a Basarabiei.

„Tinerii au cam uitat cine suntem noi, de unde venim. Venind la București, am fost mirat de faptul că în manualul de istorie, în clasa a opta, despre 27 martie 1918, scrie doar un singur rând: la 27 martie 1918, Basarabia s-a unit cu România. Avem o istorie, dar fără geografie. Această istorie fără geografie este însușită de ambele părți ale Prutului, de guvernanții din ambele părți.

Unirea se poate face foarte simplu: acum, când am ales să mergem pe calea integrării europene, prin România, pe scurtătură, cu toate lecțiile făcute. Noi suntem acum în acest război nedrept al Rusiei cu Ucraina, dacă Ucraina ar fi avut așa o patrie-mamă în Uniunea Europeană și NATO, de mult s-ar fi unit. Noi însă batem pasul pe loc. Vina este a politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului. Sunt o mulțime de soluții pe care partea română a încercat să le aducă și să le pună pe masă, dar care au fost respinse foarte diplomatic la Chișinău”, a afirmat deputatul, cu precizarea că în Republica Moldova există pericolul ca aceia ce vor unirea cu Rusia să se întoarcă la guvernare.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.