Ca urmare a demersului inițiat de senatorul Sorin Mateescu (AUR), MAE a transmis un punct de vedere cu privire la situația Alinei Apostol, condamnată la 13 ani de închisoare în China

3 min read

Sorin Mateescu a interpelat-o pe Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, cu privire la cazul româncei Alina Apostol, acuzată de fraudă bancară și ulterior condamnată la 13 ani de închisoare grea în China. Senatorul AUR a atras atenția asupra faptului că este necesară intervenția reprezentanților diplomatici din cadrul MAE și a amintit că autoritățile au reușit să soluționeze un caz similar – cel al profesorului clujean Marius Balo – care a fost condamnat abuziv timp de opt ani de închisoare în China.

În urma demersului făcut de către senatorul Sorin Mateescu, MAE a transmis un punct de vedere în care prezintă informații despre situația Alinei Apostol și oferă detalii despre sprijinul oferit acesteia de către autoritățile române. Prezentăm răspunsul transmis de reprezentanții MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că situația cetățeanului român se află în atenţia MAE şi a fost tratată cu prioritate de Ambasada României la Beijing încă din anul 2017, de la data la care a fost arestat in R.P. Chineză, fiind ulterior condamnat la o pedeapsă privativă de libertate. În această perioadă, ambasada României la Beijing a efectuat demersuri multiple şi susţinute pentru a acorda asistenţă şi protecţie consulară cetăţeanului român Alina Irina Apostol şi a depus diligenţele necesare pe lângă autorităţile locale competente pentru ca drepturile sale să fie respectate: reprezentanţii ambasadei au verificat situaţia cetăţeanului român în toate etapele procesuale, asigurându-se că beneficiază de avocat şi interpret, au fost prezenţi la pronunţarea publică a sentinţei, au intervenit pe lângă conducerea penitenciarului şi autorităţile locale, în vederea verificării şi îmbunătățirii condiţiilor de detenţie, facilitării unor contacte telefonice cu familia şi au insistat pentru asigurarea accesului la tratament medical, au efectuat deplasări regulate la penitenciarul unde se află doamna Apostol, până la impunerea restricţiilor cauzate de pandemia COVID-19, când legătura a fost menţinută doar telefonic, conform procedurilor stabilite de autorităţile chineze.

În prezent, există un dialog (telefonic) constant între reprezentanţii ambasadei şi doamna Apostol. La solicitarea cetăţeanului român încarcerat, reprezentanţii misiunii diplomatice au prestat mai multe servicii consulare, fiind în legătură permanentă cu membrii familiei şi facilitând, la solicitarea acestora, transferul unor sume de bani şi bunuri de uz personal.

În ceea ce priveşte stadiul procedurii de transfer, precizăm că autoritățile române (MAE, în strânsă cooperare eu Ministerul Justiţiei) au iniţiat demersurile necesare pentru transferul în România al cetățeanului român la care faceţi referire imediat după rămânerea definitivă a sentinţei. Procedura transferului este gestionată de Ministerul Justiţiei, autoritate centrală, în domeniul cooperării judiciare în materie penală, în timp ce transmiterea corespondenţei oficiale a fost asigurată de Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Beijing. Au fost transmise părţii chineze documentele necesare din partea autorităţilor române pentru transferul cetăţeanului român în vederea executării restului de pedeapsă în România.

Ambasada României la Beijing are în atenţie prioritară solicitarea de realizare transferului adresată autorităţilor competente şi efectuează demersuri pentru obţinerea unui răspuns.

Vă asigurăm că situaţia cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite în penitenciare din străinătate rămâne în atenţia prioritară a MAE şi a misiunilor diplomatice şi consulare ale României în străinătate, care întreprind toate demersurile posibile pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţe şi pentru realizarea, în momentul în care sunt îndeplinite condiţiile legale, a transferului acestora pentru executarea restului de pedeapsă în România”, se arată în răspunsul MAE.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.