Calendarul zilei 5 februarie: 35 de ani de la moartea lui Ioan Ianolide, unul dintre marii mărturisitori creștini ai secolului XX. „Întoarcerea la Hristos” în lectura Manuelei Hărăbor

2 min read
Calendarul zilei 5 februarie: 35 de ani de la moartea lui Ioan Ianolide, unul dintre marii mărturisitori creștini ai secolului XX. „Întoarcerea la Hristos” în lectura Manuelei Hărăbor

Cel cărui i s-a spus „Deținutul profet” s-a născut pe 27 februarie 1919, în comuna Dobrotești, județul Teleorman. Al doilea fiu al lui Nicolae (aromân) Ianolide și al Aspasiei, informează ioanianolide.wordpress.com .
A avut parte de o copilărie liniștită, la țară, fiind influențat de mama și bunica lui.
În 1937, pe vremea când era elev de liceu, Ioan Ianolide se înscrie în Frățiile de Cruce, iar în 1941, în urma unei înscenări a Siguranței, este arestat. Mărturiile spun că a fost adus „cu mâinile legate, lovit și bruscat de agenți. În ciuda tratamentului brutal, se ținea drept și cu fruntea sus. Era un exemplu de dârzenie şi îmbărbătare pentru ceilalți”.
Timp de 23 de ani trece prin mai multe locuri de detenție: Aiud, Gherla, Pitești, Tîrgu Ocna, Galda de Jos, Caransebeș, etc.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
În timp ce își ispășea condamnarea la Galda de Jos, o cunoaște pe Valentina Gafencu, sora lui Valeriu Gafencu, un alt nevoitor al închisorilor comuniste.
În 1958, autoritățile îi înscenează un nou proces. Acuzațiile ni se înfățișează ca delirante, azi: Ianolide este acuzat că ar fi organizat o bandă de legionari la Târgu Ocna și că a dispus ca cei ce se eliberează să mențină organizația și să realizeze o contrarevoluție împotriva „clasei muncitoare”.
În timpul anchetelor, Ianolide află că „o nuntă poate fi considerată ”adunare legionară contrarevoluționară”, un cadou făcut la botez ar putea fi „ajutor legionar” organizat în scopuri antistatale; un pelerinaj la mănăstire este „marș legionar de antrenament în scopul cuceririi puterii politice” și multe astfel de interpretări absurde.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3Media
Ianolide primește o condamnare de 25 de ani de muncă silnică.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.