Cristian Ivănuță (AUR): este timpul ca autoritățile să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți sistemul nostru educațional și să nu mai aștepte directive din exterior

2 min read

Deputatul AUR Cristian Ivănuță consideră că este timpul ca autoritățile să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți sistemul educațional din România în loc să aștepte directive din exterior. De-a lungul mandatului său de deputat, Ivănuță a atras în numeroase rânduri atenția Guvernului și Ministerului Educației asupra problemelor din sistemul de învățământ – de la subfinanțarea învățământului, la violența școlară și alte nereguli întâlnite în cadrul organizării examenelor.

De această dată, domnia sa a ținut să atragă atenția asupra faptului că sistemul educațional din România se confruntă cu o serie de probleme specifice, iar decidenții din minister ar trebuie să adopte măsurile necesare pentru rezolvarea lor, în loc să aștepte ca soluțiile să vină din partea Comisiei Europene. Principala critică a deputatului este aceea că experții Comisiei cunosc realitatea doar din statistici, multe dintre ele eronate, pe când decidenții din România cunosc situația așa cum se prezintă în teren.

Cristian Ivănuță a făcut o scurtă trecere în revistă a problemelor din educație. Printre acestea se numără:

  • participarea extrem de redusă la educația timpurie. În ultimii ani, s-au construit foarte puține creșe, iar mulți părinți nu lucrează și nu-și pot înscrie copiii la creșă.
  • părăsirea timpurie a școlii, mai ales în zonele rurale și în comunitățile marginalizate.
  • inexistența competențelor necesare pentru tranziția la economia verde și digitală.

La toate aceste probleme, experții din afară propun măsuri care s-au dovedit fie ineficiente, fie insuficiente sau unele dificil de realizat în condițiile actuale:

  • extinderea învățământului obligatoriu la nivelul preșcolar și pregătirea cadrelor didactice conform cerințelor educaționale actuale (inclusiv educația sexuală).
  • reducerea abandonului școlar, un program derulat de mulți ani, fără prea mare succes.
  • creșterea salariilor profesorilor , modernizarea unităților de învățământ cu mobilier modern, laboratoare și noi spații educaționale.

„Este timpul ca autoritățile să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți sistemul nostru educațional și să nu mai aștepte directive din exterior!”, subliniază deputatul AUR Cristian Ivănuță.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.