Culturi distruse de mistreți. Șef DAJ spune ce trebuie să facă un fermier ca să primească despăgubiri

2 min read
Culturi distruse de mistreți. Șef DAJ spune ce trebuie să facă un fermier ca să primească despăgubiri

agrointeligenta.ro
– 16 iulie 2021 10:25

Paşii de urmat pentru obţinerea despăgubirilor în urma atacurilor porcilor mistreţi care distrug culturile agricole. Directorul Direcţiei Agricole din judeţul Vaslui a arătat că instituția pe care o conduce nu are competențe în evaluarea și constatarea pagubelor, precizând și ce are fermierul de făcut dacă a fost păgubit de animalele sălbatice.În județul Vaslui și nu numai, mistreții sunt o probleme serioasă în acest an. În ultima perioadă, atât fermierii cât și primăriile au sesizat autoritățile de faptul că porcii strică culturile de porumb și floarea-soarelui.Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a precizat că instituția pe care o conduce nu are competențe în evaluarea și constatarea pagubelor.„Pentru a rezolva aceste probleme, producătorii agricoli trebuie să facă o înștiințare la nivelul primăriilor. Primăria are obligația de a convoca comisia formată dintr-un reprezentant al primăriei, unul al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare și un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului. Comisia se deplasează în teren, constată pagubele și în funcție de ce rezultă în acel document emis de comisie trebui să se acorde despăgubiri fermierilor”, a explicat Gigel Crudu.În această primăvară, fermierii vasluieni au înființat culturi pe o suprafaţă totală de 173.966 hectare (ha), respectiv 66% din suprafata arabila a judeţului. Ȋn funcţie de suprafaţa ocupată în structura culturilor, pe primul loc se află cultura porumbului cu 93.704 ha, urmată de floarea – soarelui cu 55.814 ha, orzoaica de primăvară 2.253 ha, ovăz 1.670ha, cartofi 1.294 ha, iar diferenţa de 19.231 ha este ocupată cu legume, sfeclă de zahar etc.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.