Dan Tanasă critică aprobarea Ordonanței privind combaterea acţiunilor speculative în România: oferă putere sporită ANPC

3 min read
Dan Tănasă: Solicit Avocatului Poporului să îl demită pe adjunctul, Molnar Zsolt – 60m.ro

Guvernul și-a propus să combată acțiunile speculative în România printr-un document plin de neclarități, constată Dan Tanasă, care solicită premierului Nicolae Ciucă să definească mai mulți termeni din OUG aprobat săptămâna trecută.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, proiectul de OUG privind combaterea acţiunilor speculative. Actul normativ va stabili unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat și faptul că se interzice limitarea producţiei sau vânzării, dar şi păstrarea sau acumularea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă. Produsele care urmează să fie incluse în listă sunt, potrivit Guvernului, supuse riscului de speculă şi pot afecta buna funcţionare a economiei şi a societăţii. 

Dar documentul nu explică ce înseamnă preţ nejustificat de mare şi care sunt măsurile care se impun în cazul unei suspiciuni de speculă. De asemenea, executivul nu menționează care vor fi aceste produse, acestea vor fi stabilite, prin hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată de timp. În luna mai, preşedintele Consiliului Concurenţei explica faptul că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculativ va crea „statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei”, precizând că în acest proiect de act normativ nu amenzile care sunt aplicate companiilor care fac acţiuni speculative sunt de interes, relevante sunt măsurile adiacente şi anume faptul că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor poate opri funcţionarea unei companii, poate dispune confiscări, iar Consiliul Concurenţei poate să oblige companiile să îşi reducă preţurile sau stocurile.

Economiștii și marile rețele comerciale au criticat acest proiect de act normativ, spunând că astfel Guvernul va afecta economia de piață și că legea va lăsa loc de abuzuri. Producătorii și consumatorii vor avea direct de suferit interferenței statului în piață, prin reglementarea „speculei” și a prețurilor, conform economistului Cristian Păun, care precizează că intervenția guvernului este „populism”, iar reglementarea prețurilor este „cea mai periculoasă temă cu care politicienii pot veni în fața noastră”.

Proiectul de ordonanță de urgență va duce la o putere sporită a ANPC, care în final va pune la zid atât comercianții, cât și producătorii, conform declarațiilor lui Feliciu Paraschiv, de la Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) pentru Economedia. În consecință, statul va putea controla mediul de afaceri din România ținându-l sub presiunea amenzilor și al închiderii afacerilor românilor sub pretextul speculei.

Stimate domnule Prim Ministru, vă solicităm să explicați ce înseamnă speculă în România, în condițiile în care există o piață liberă? Dacă ați fi reglementat prețul pentru carburanți, pentru gaze și curent electric ați fi putut să considerați că se întâmplă speculă în România, dar la noi nu s-au luat măsuri pentru protejarea populației, așa cum s-a întâmplat în alte state europene. Solicit răspuns scris. 

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.