Deputații AUR de Iași, apel către Ministerul Culturii pentru salvarea Casei Moruzi

2 min read

Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au lansat un apel către Ministerul Culturii pentru salvarea Casei Moruzi. Această acțiune nu este singulară, ambii deputați înregistrând până la această oră mai multe solicitări privind salvarea patrimoniului arhitectural din Iași, care este într-o stare avansată de degradare.

Casa Moruzi este construcția în jurul căreia se formează una dintre cele mai cunoscute legende ale Iașilor, legenda „călăului cu manta roșie”. Clădirea datează încă de la începutul sec. XIX, fiind construită pentru a servi drept locuință de vară, într-un cadru natural, spectaculos în acea vreme.

Casa a aparținut și marelui boier, Alexandru C. Moruzi, prim-ministru în Guvernul Moldovei și, după Unirea Principatelor, ministru de finanțe în Guvernul României. Însă, extrem de cunoscute sunt legendele legate de numele „Gavril Buzatu”, un alt proprietar  al clădirii. Ultimul călău al Iașilor a fost considerat unul dintre cei mai cruzi călăi ai Moldovei. Despre acest personaj se spune că purta o manta roșie, manta pe care, așa cum precizează Nicolai Andriescu-Bogdan în cartea sa, Orașul Iași: monografie istorică și socială, ilustrată , „nu ar fi dat-o niciodată jos, așa cum nu s-a despărțit nici de securea sa”. Numele cartierului „Manta Roșie”, cartier al municipiului Iași, este inspirat din această legendă.

Această construcție legendară, învăluită într-un mister care și în zilele noastre provoacă emoție, este într-o stare de degradare extremă, riscul de prăbușire fiind foarte ridicat. Parcursul istoric impune salvarea clădirii care încă păstrează vie legenda „călăului cu manta roșie”

Având în vedere cele expuse mai sus:

  1. Ce măsuri urgente veți întreprinde în vederea salvării Casei Moruzi?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.