Deputatul Florin Pușcașu (AUR) solicită trimiterea corpului de control al Primului Ministru la Ministerul Mediului pentru a analiza de ce întârzie avizul negativ pentru funcționarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș

3 min read

Într-o interpelare adresată premierului Marcel Ciolacu, Florin Pușcașu, deputat AUR de Suceava, solicită trimiterea corpului de control al Primului Ministru la Ministerul Mediului pentru a analiza de ce întârzie avizul negativ pentru funcționarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș. Potrivit acestuia, autorizația integrată de mediu pentru groapa de gunoi de pe Mestecăniș se află în lucru la Ministerul Mediului de peste un an de zile.

Aceasta nu este prima sesizare făcută de către deputatul Florin Pușcașu către autoritățile statului privind neregulile de la groapa de gunoi de pe Mestecăniș: „construcția nu respectă directivele europene privind depozitarea deșeurilor, precizează deputatul: depozitul de deșeuri, construit și recepționat de Consiliul Județean Suceava și proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, are o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone și este plasat la mai puțin de 1 000 de metri de zona locuită”, a precizat acesta.

Totodată, deputatul a mai precizat că, potrivit Raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de 3 kilometri.

„În Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de 3 kilometri.

Pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, al populației aflată în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acesteia este confirmat și pus în evidență în Capitolul III.2 din Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului (la pag. 212), în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă.

Studiul de fezabilitate, în Capitolul 6 și în Anexa 6.1. Raport al studiului geotehnic și evaluarea amplasamentelor pentru locații posibile pentru depozite în județul Suceava, identifică riscuri semnificative de mediu pentru amplasamentul Depozitului de Deșeuri din Pasul Mestecăniș. Evaluarea riscului de inundații pentru amplasamente. (…) Poate exista un risc temporar de inundații la amplasamentul de la Pojorâta din cauza pârâului din apropiere. Mai mult, există o pantă cu o înclinație de 25% la amplasament. Această valoare nu este foarte mare ținând cont de stabilitatea geotehnică, dar poate determina formarea de debite mari de scurgere. Datorită pantelor abundente existente la amplasamentul de la Pojorâta, poate exista un risc de inundații cauzat de eroziunea și alunecările de teren ale solurilor de suprafață”, arată deputatul în interpelarea adresată premierului Ciolacu.

În acest context, Florin Pușcașu cere premierului Marcel Ciolacu să răspundă la următoarele întrebări:

  1. La ce data veți trimite corpul de control al Primului Ministru la Ministerul Mediului pentru a analiza de ce întârzie avizul negativ pentru funcționarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș?
  2. Dacă se va descoperi implicarea lui Gheorghe Flutur în forțarea nelegală a obținerii autorizației integrate de mediu pentru funcționarea în Pasul Mestecăniș a gropii de gunoi, veți sesiza DNA?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.