„Fiicei mele de 3 ani nu i-am zis nimic, încă. Îi spun că tata o să vină, dar mai târziu”. Mărturia cutremurătoare a une mame refugiate din Ucraina

2 min read
„Fiicei mele de 3 ani nu i-am zis nimic, încă. Îi spun că tata o să vină, dar mai târziu”. Mărturia cutremurătoare a une mame refugiate din Ucraina

Iulia și Natașa sunt două dintre eroinele tăcute ale conflictului militar între Rusia și Ucraina. Ținându-și în brațe copiii, ele au plecat din țara lor, lăsând în urmă toată agoniseala lor de-o viață.
Iulia Raiceva, o refugiată ucraineană din Cernihiv, are un băiat de 7 ani pe nume Vladimir. Locuiau într-o casă modestă, din care acum au rămas doar ruine. Din iunie anul trecut, pentru cei doi „acasă” este un apartament din cartierul bucureștean Berceni.
„Nu mai am rude în Ucraina. Vecinii noștri din Berceni sunt acum familia noastră. Andrei (n.red.; vecinul Iuliei) și prietenii săi ne-au ajutat mult, cu mâncare, medicamente, bani”, spune Iulia, într-un reportaj realizat de Digi24. Deși îi este dor de țara ei și speră ca într-o zi să se poată întoarce în locul care i-a fost casă până anul trecut, Iulia recunoaște că s-a adaptat la noua ei viață și că și-a găsit inclusiv de lucru ca profesoară.
„Mergem cu prietenii noștri români prin parc, pe la cafenele, sau restaurante (fast-food), unde i-am și sărbătorit (în iulie) ziua de naștere a lui Vladimir. Ne înțelegem și vorbim unii cu alții prin Google translate, cu ajutorul telefoanelor”, explică Iulia, extrem de plăcut surprinsă de felul în care a fost tratată de către români.

Iulia Raiceva și fiul ei la o terasă din București | Foto: Digi24

Iulia preda, la școală gimnazială 116 din sectorul 3 al Capitalei, diferite materii, în cadrul unui program special prin care elevii ucraineni refugiați în țara noastră pot urma cursuri fizice cu profesoare din Ucraina. Cursurile au loc după-amiaza, după ce elevii români termină orele. 
„Aici în școală avem 117 elevi și alți 60 la școala primară. Sunt mulți profesori care nu au unde să se întoarcă. Eu predau geografia și economia”, spune Iulia.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.