Gianina Șerban (AUR): Formaldehida, un pericol pentru populație!

2 min read

Deputata AUR Gianina Șerban a înaintat o sesizare către Ministerului Mediului în care atrage atenția asupra poluării mediului înconjurător cu formaldehidă, o substanță utilizată de fabricile ce se ocupă cu prelucrarea lemnului.

Poluarea mediului înconjurător este un subiect ce nu mai poate fi neglijat, un subiect la care trebuie să acordăm o deosebită atenție în vederea prevenirii și reducerii poluării dar și a îmbunătățirii calității mediului înconjurător.

Poluarea aerului în marile orașe și în zonele rurale este intensă și asistăm aproape zilnic la depășiri ale limitelor principalilor poluanți, uneori depășirile fiind și de peste 10 ori.

Un factor important în asigurarea calității aerului este reprezentat de monitorizarea acestuia cu ajutorul stațiilor de monitorizare a calității aerului din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului. Acestea intră în sfera de atribuții ale Agenției Naționale pentru Protecția Mediului care, odată cu acordarea autorizațiilor integrate de mediu, se asigură că toți poluatorii nu vor depăși limitele legale ale poluanților emiși în atmosferă.

Printre principalii poluanți emiși în atmosferă doresc să evidențiez formaldehida pe care o regăsim în special la fabricile ce se ocupă cu prelucrarea lemnului. Formaldehidele se găsesc în rășini utilizate la fabricarea produselor din lemn compozit, mai exact la placajele din lemn de esență tare.

Formaldehida este foarte periculoasă pentru cetățeni, iar expunerea îndelungată la acest poluant creează probleme respiratorii și chiar cancer pulmonar.

În secolul XXI, este inadmisibil să existe poluare masivă și poluatori fără ca autoritățile să ia măsuri pertinente și este inadmisibil ca poluatorii să nu găsească variante mai puțin poluante în procedura de prelucrare a lemnului.

Așadar, domnule ministru, doresc să îmi transmiteți următoarele:

  1. Formaldehida este monitorizată în stațiile de monitorizare a calității aerului?
  2. S-au înregistrat depășiri cu privire la acest poluant? Care au fost aceste depășiri?
  3. Întâmpinați probleme în aplicarea legislației actuale privind monitorizarea calității aerului? Care sunt acestea?
  4. Aveți un plan de măsuri pentru decontaminarea zonelor poluate cu formaldehida? Care este acesta?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.