Lecția încrederii în sine se învață și la școală, cu ajutorul programului „Dove – Ai încredere în tine”
2 min readV-ați gândit vreodată să vorbiți cu elevii dumneavoastră despre încrederea în propria înfățișare fizică? Deși când vine vorba de elevi, tindem să punem mai mult accent pe încrederea în propriile abilități intelectuale, la fel de importantă este și încrederea în propriul corp. Când elevii nu își fac griji privind aspectul fizic, au mai multe resurse emoționale și cognitive pentru provocările școlare, pentru relațiile de prietenie și pentru toate celelalte experiențe care îi ajută să crească.
Presiunea socială la care sunt supuși preadolescenții și adolescenții în epoca digitală este mai intensă decât ne imaginăm, în contextul expunerii aproape continue a acestora la standardele nerealiste de frumusețe promovate pe rețelele sociale. Programul „Dove – Ai încredere în tine” răspunde nevoii de a contracara această presiune, pentru a crește generații de copii sănătoși și echilibrați, fizic și emoțional. Programul a fost inițiat în 2004 la nivel global, iar la începutul anului 2021, a devenit disponibil și elevilor din România. Astfel, Dove pune la dispoziția profesorilor români toate resursele necesare pentru a organiza ateliere de încredere în propriul corp la clasă, pentru elevii cu vârste între 11 și 14 ani.
În cadrul atelierului, elevii explorează subiecte precum:
identificarea standardelor nerealiste de frumusețe fizică promovate în social media;
felul în care se manifestă presiunile sociale legate de înfățișarea fizică, în mediul online și offline;
modalitățile prin care adolescenții pot gestiona aceste presiuni astfel încât să își dezvolte o imagine de sine sănătoasă;
Resursele de care aveți nevoie pentru a organiza atelierele de încredere în propriul corp pot fi descărcate gratuit de aici:
Fișa de lucru
Planul de lecție
Prezentarea folosită în cadrul atelierului
Planul de lecție prezintă toate etapele atelierului, susținute de informații teoretice și indicații practice pentru organizarea discuțiilor și activităților practice pentru elevi.
Fișa de lucru cuprinde o serie de întrebări la care elevii sunt invitați și sprijiniți să răspundă, astfel încât să înțeleagă mai profund subiectele abordate, iar prezentarea vă ajută să captați atenția elevilor și să marcați fiecare etapă a atelierului.
Cum vă puteți alătura celor peste 24.000 de profesori și elevi români care au participat deja la acest program? Tot ce trebuie să faceți este să descărcați aceste materiale și să îi invitați pe elevi să participe la activitate.
Diplome de participare
După organizarea atelierului în clasa sau școala dumneavoastră, puteți solicita diplome de participare, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru elevii participanți, contactându-ne și scriindu-ne la adresa de email: [email protected]. De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți și feedback-ul dumneavoastră în urma implementării programului împreună cu numărul total de elevi.