Lilian Scripnic (AUR) solicită Ministerului Muncii date privind impactul măsurilor pentru stimularea ocupării forței de muncă

2 min read

Rata șomajul este în creștere, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) – dacă la sfârșitul lunii februarie rata șomajului era de 3,06%, la sfârșitul lunii martie a crescut la 3,14%. Cei mai mulți șomeri provin din mediu urban ( 69.664 de șomeri față de 182.924 șomeri din mediul rural). Ca vârste, cei mai mulți au între 40 – 49 de ani (65.241), urmaţi de cei cu vârsta peste 55 de ani (55.308), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.359).

În vederea reducerii șomajului, statul a adoptat o serie de măsuri, prin care mediul privat este încurajat și susținut să angajeze persoane fără loc de muncă din diverse categorii sociale, în special din medii vulnerabile, care au fost greu încercate de pandemie și de creșterea prețurilor din ultimele luni.

Astfel, potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare,

angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni.

Legea prevede și faptul că, dacă aceste contracte de muncă încetează până la îndeplinirea respectivului termen angajatorii sunt obligați să restituie sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă.

În contextul dat, deputatul AUR Lilian Scripnic solicită Ministerului Muncii să transmită care a fost impactul acestor măsuri, după cum urmează:

  1. câți angajatori au beneficiat de stimulentul prevăzut la art. 85 din Legea nr. 76/2002, defalcat pe ani, din 2020 și până în prezent și dacă au fost cazuri în care s-a dispus returnarea sumelor ca urmare a încetării contractelor înainte de termenul de 18 luni;
  2. câte persoane au fost angajate în aceste condiții (defalcat pe categorii: şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET);
  3. care este valoarea sumelor acordate angajatorilor care au încadrat în muncă aceste categorii de persoane (defalcat pe ani, din 2020 și până în prezent).
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.