Sebastian Suciu (AUR), despre noua securitate naţională: România cumpără avioane F-35, de peste 6 miliarde de dolari, care nu mai pot fi nici măcar reparate
3 min readDeputatul AUR Sebastian Suciu a criticat noul program de înzestrare a armatei, în contextul în care Guvernul Ciolacu s-a angajat să achiziționeze avioane F-35, în valoare de peste 6 miliarde de dolari, care nu mai pot fi nici măcar reparate. Despre ce fel de securitate națională mai poate fi vorba?
Într-o declarație politică, deputatul a atras atenția asupra performanței slabe a acestor avion și a amintit de un incident în care a fost implicat un avion F-35, mai precis prăbușirea unui astfel de aparat în curtea unui cetăţean american, în urma căruia Statele Unite au pornit o anchetă pentru a găsi resturile aparatului din care s-a catapultat acest pilot.
România plătește peste 6 miliarde de dolari pentru a achiziționa aceste avion, însă deși plata se face acum, primele livrări vor fi abia peste 7 ani – aceasta este o problemă semnalată chiar de către Biroul Responsabilității Guvernamentale al Statelor Unite (GAO).
În acest context, Sebastian Suciu a prezentat date din raportul GAO – F-35 Aircraft: Department of Defense and the Military Services Need to Reassess the Future Sustainment Strategy, care arată că existe mai multe nereguli ale programului derulat în Statele Unite:
- rata de pregătire a programului a fost de circa 55%, cu mult sub obiectivele programului;
- lipsa datelor tehnice şi a pregătirii personalului;
- pregătirea pentru întreţinerea aparatelor din programul F-35 este inadecvată în cea mai mare parte;
- disputele dintre contractorul primar şi subcontractori referitoare la datele tehnice au întârziat activarea unor procese de întreţinere, care au fost acum amânate până în 2028.
Raportul subliniază că Guvernul american are o capacitate limitată de decizie şi de influenţare a procesului de întreţinere a aparatelor F-35, care se bazează puternic pe contractori şi subcontractori.
Oficialii Departamentului Apărării ne-au declarat că subcontractorul ezită să împărtăşească datele sale tehnice din cauza controlului pe care contractantul principal o are asupra programului şi că nu doreşte ca datele tehnice să ajungă sub controlul contractantului principal, se mai arată în raportul GAO, la pagina 21.
Toate aceste lucruri fac imposibile până şi simplele reparaţii ale acestor dispozitive.
Dacă nu sunt în măsură să îndepărteze sau să repare o componentă, din cauza faptului că nu au acces la datele tehnice, unitatea sau escadrila trebuie să solicite asistenţa unui contractor, se arată în raportul de la GAO.
Durata medie a reparaţiilor componentelor este de până la 141 de zile, în februarie 2023, şi este încă foarte departe de obiectivul programului, de 60 de zile.
Dacă aceasta este atitudinea contractorilor faţă de armata americană, nu este greu de ghicit care ar fi relaţiile cu ceilalţi aliaţi care şi-au îmbunătăţit securitatea prin achiziţionarea aparatelor F-35”, a afirmat deputatul AUR.
Având în vedere cele prezentat, Sebastian Suciu pune sub semnul întrebării aceste achiziții, precum și ideea de securitate națională în accepțiune Guvernului PSD-PNL:
„Despre ce securitate naţională este vorba, când până şi oficialii americani semnalează lacune grave ale acestui program de înzestrare?
Despre ce securitate naţională este vorba, când România depinde de importurile de armament, alimente, energie şi materiale de construcţii?”