Lilian Scripnic (AUR) a participat la întâlnirea cu grupul parlamentar de prietenie din Elveția: situația comunității românești din Elveția, pe agenda discuțiilor

2 min read

Deputatul AUR Lilian Scripnic a participat marți, 9 aprilie, la întâlnirea cu grupul parlamentar de prietenie din Elveția. În cadrul întrevederii au fost abordate teme de mare importanță, precum situația comunității românești din Elveția. În acest context, deputatul a solicitat o protecție și garantare sporită a identității culturale, naționale și religioase a comunității românești.

Lilian Scripnic a subliniat că este necesar fie adoptate norme care să garanteze integrarea și armonizarea educației și culturii transmise în cadrul familiilor românești, astfel încât să se păstreze identitatea națională românească. În opinia sa, statul gazdă trebuie să asigure protecția identității culturale și religioase a românilor care se stabilesc în Elveția.

„Suntem conștienți că orice familie care migrează într-un stat trebuie să respecte legile acelui stat. Totuși, considerăm că este datoria statului gazdă să asigure protecția identității educaționale a copiilor familiilor românești. De aceea, anumite diferențe culturale și educaționale trebuie armonizate prin admiterea și acceptarea obiceiurilor și tradițiilor culturale și religioase ale comunității românești”, a afirmat deputatul.

Domnia sa a oferit și un exemplu concret: de pildă, îndrumarea copiilor spre educație religioasă până la vârsta de cel puțin 16 ani, când aceștia au o capacitate limitată de decizie. Până atunci, părintele are atât obligația, cât și dreptul de a-i educa și pregăti din toate punctele de vedere.

Totodată, Lilian Scripnic a atras atenția asupra intervențiilor abuzive venite din partea instituțiilor de protecție a copiilor din unele state occidentale – aceste intervenții „s-au dovedit adesea dăunătoare pentru familiile românești, utilizând metode neadecvate de separare a copiilor de părinți și de împiedicare a reunirii familiilor”, a punctat deputatul, care a precizat că aceste situații trebuie tratate cu discernământ, ținând cont de educația, obiceiurile, cultura și religia familiilor românești.


Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.