Deputatul AUR Mihail Albișteanu despre introducerea camerelor de supraveghere în unitățile de învățământ: nu va rezolva problema violenței în școli
2 min readDeputatul AUR Mihail Albișteanu a declarat, pentru News România, că propunerea Ministerului Educației de a introduce camere de supraveghere în unitățile de învățământ – pentru a preveni violența școlară – poate fi implementată doar dacă există acordul părților implicate. De asemenea, măsura nu poate fi implementată fără să se facă o informare corespunzătoare a părinților și a elevilor în ceea ce privește condițiile și contextul în care pot fi utilizate înregistrările obținute astfel, în vederea evitării eventualelor abuzuri. Însă, a avertizat deputatul, chiar și dacă se respectă condițiile menționate anterior, amplasarea acestor camere nu va rezolva problema violenței în școli.
Precizăm că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret au anunțat nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără acordul cadrelor didactice și al părinților.
Întrebat cum vede ceea se întâmplă în „România educată”, având în vedere cazurile de violență din școli, deputatul Mihail Albișteanu a afirmat că nu se poate vorbi decât despre „România eșuată” întrucât, din păcate, este din ce în ce mai puțină disciplină în școlile din România.
Domnia sa atras atenția asupra faptului că astăzi, în școli, nu se face educație, ci doar se transmit cunoștințe către elevi deoarece profesorii nu au instrumentele necesare să și educe elevii. În context, Mihail Albișteanu a subliniat că introducere supravegherii audio-video în școli nu va duce la scăderea actelor de violență în rândul elevilor și față de cadrele didactice. Totodată, deputatul a adus în atenție situația profesorilor care este întotdeauna considerați vinovat în astfel de cazuri.
„Profesorul este supus presiunilor atât din partea directorului, cât și din partea Inspectoratului Școlar, din partea ministerului, din partea presei, din partea părinților și din partea elevilor. Profesorul este un om singur, care nu este sprijinit, care întotdeauna este considerat vinovat dacă se întâmplă ceva. În general, profesorul nu este sprijinit de sistem, iar introducerea camerelor de luat vederi nu mi se pare un lucru care ar rezolva problema.
Acum 20 de ani nu erau camere de luat vederi, dar disciplina în școală era alta. Atitudinea părintelui, atitudinea elevului, atitudinea presei față de profesori era cu totul alta. Nu cred că introducerea lor ar rezolva problema. A preda este un act care presupune o anumită intimitate. Se creează o atmosferă între profesori și și clasa respectivă. Nu prea poți să pui să fie expus așa public și elevul, și profesorul. Nu mi se pare normal ca profesorul să nu fie întrebat, ca părintele să nu fie întrebat dacă dorește ca copilul să fie filmat”, a mai spus deputatul.