Lilian Scripnic (AUR), întrebare pentru Guvernul României: Veți înzestra armata cu prețul falimentării micilor întreprinzători români?

2 min read

În contextul măsurilor de austeritate anunțate de coaliția PSD-PNL pentru reducerea deficitului bugetar, deputatul AUR Lilian Scripnic constată că achizițiile prevăzute pentru înzestrarea armatei necesită alocarea unor sume importante. De aceea, parlamentarul solicită miniștrilor Apărării și Finanțelor Publice să transmită dacă modernizarea armatei române se va realiza cu prețul falimentării micilor întreprinzători români.

Anul acesta Ministerul Apărării Naționale a sesizat Parlamentul României în vederea obținerii aprobării pentru demararea mai multor planuri de înzestrare prin care Armata Română să beneficieze de echipamente militare noi, menite a face din ea o armată modernă și de a îmbunătăți capabilitățile operaționale în cadrul misiunilor de apărare națională, dar și pentru îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate în cadrul NATO și UE.

Parlamentul României a fost sesizat în martie 2023 pentru încuviințarea Programului de înzestrare Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD (4.200 milioare euro), Programul de înzestrare Mașina de luptă a infantreriei pe șenile MLI (2.995 milioane euro), Programul de înzestrare Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion (1.923 milioane USD), Programul de înzestrare Rachetă aer – aer dirijată radar cu rază medie de acțiune AIM – 120 AMRRAAM (372 milioane USD), Programul de înzestrare Rachetă aer – aer dirijată infraroșu cu rază scurtă de acțiune AIM – 9X SIDEWINDER (239 milioane USD), iar în luna septembrie 2023 Parlamentul a primit solicitare de aprobare pentru Programul de înzestrare Avion multirol de generația a V-a, F-35 care pentru prima fază de derulare are nevoie de 6,5 miliarde USD.

Toate aceste achiziții planificate de România au stat și la baza alocării bugetare pentru anul 2023 care, așa cum știm, a fost pentru prima data de 2,5% din PIB. Înțelegem faptul că aceasta a fost o măsură asumată în cadrul noilor cerințe minime de capabilități NATO, dar și o nevoie de modernizare a Armatei Române până în anul 2040. Ceea ce ridică semne de întrebare este din ce bani vom asigura aceste uriașe finanțări? Este un efort bugetar pe care acest popor nu îl poate susține fără a fi afectat nivelul său de trai.

În acest context, vă rugăm, domnule Ministru, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Recentul pachet de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, prin care cresc taxele și impozitele antreprenorilor mici și mijlocii, fără ca marile companii să fie afectate, a fost adoptat și pentru a se asigura banii necesari pentru aceste achiziții de echipamente militare?
  2. Dorește Guvernul României să asigure înzestrarea Armatei cu prețul falimentării micilor întreprinzători români?
  3. Chiar dacă vom face aceste achiziții, are România resursele necesare pentru a se asigura mentenanța acestor capabilități militare și la ce valoare se ridică aceasta?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.