Pr. Stăniloae, Pr. Cleopa și Starețul Gherasim Iscu, trei nume propuse pentru canonizare în 2025

2 min read
Pr. Stăniloae, Pr. Cleopa și Starețul Gherasim Iscu, trei nume propuse pentru canonizare în 2025

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat pe 25 februarie că în anul 2025, va canoniza primii mărturisitori din temnițele comuniste. Marți, de Ziua Națională a deținuților politici din închisorile comuniste, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a explicat că este vorba despre 12 preoți și călugări dintre cei care au pătimit în temnițe.
„Cei mai mulți dintre ei au mărturisit credința în Hristos în vremurile foarte grele pentru Biserică din timpul comunismului”, a spus ierarhul pentru Trinitas TV.
PS Varlaam a enumerat trei dintre numele propuse pentru procesul de canonizare, proces care, după o evaluare în Sfântul Sinod, se poate încheia cu aprobarea sau respingerea dosarului:

Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, care a suferit în închisori;
Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, care a fost urmărit ani de zile de Securitate și a trăit mulți ani într-o recluziune asemenea părinților din primele secole ale monahismului;
Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, un apropiat al celor care au luptat în mod efectiv împotriva acestui regim care a dorit să distrugă credința din inima românilor

Afirmațiile PS Varlaam confirmă lista publicată de R3media, pe 26 februarie.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Iată deci că Biserica, care îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie pe luptătorii anticomuniști, alături de eroii care au căzut în războaiele pe care poporul nostru le-a purtat de-a lungul istoriei, participă și astăzi cu toată dragostea de mamă la pomenirea celor care, în închisori, n-au murit doar pentru valorile acestei națiuni, ci și pentru valorile Evangheliei”, a mai pus PS Varlaam.
„Această națiune a avut ca valoare fundamentală credința creștină și viețuirea în duhul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos”,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.