S-a lansat a treia ediției a monografiei: Haiducul Iancu Jianu. Adevăr şi legendă. Iancu Jianu avea stofa de erou antic, chemat de dreptate, si nu de orgoliu sau de interese meschine

2 min read
S-a lansat a treia ediției a monografiei: Haiducul Iancu Jianu. Adevăr şi legendă. Iancu Jianu avea stofa de erou antic, chemat de dreptate, si nu de orgoliu sau de interese meschine

Pe 1 septembrie, la Caracal, s-a lansat a treia ediție a monografiei „Haiducul Iancu Jianu. Adevăr și legendă”, volum sub semnătura lui Paul-Emanoil Barbu.
Monografia cuprinde două părți și o introducere a celebrului neurolog Dumitru Constantin Dulcan.
În cuvântul său, prof. Dulcan explică faptul că personalitatea lui Jianu a fost cea care l-a determinat să lupte pentru cei amărâți, deși starea socială l-ar fi îndreptățit la o viață liniștită, fără prea multe bătăi de cap.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Ne întrebăm ce l-a determinat pe Iancu Jianu, boier de categorie medie, cu o existența ma­terială sigură, să se răzvrătească. Indiscutabil, simțul dreptății a fost un motiv, care era înscris în genele sale. Crescând lângă copiii celor sărmani, a asistat la „spectacole” care pe un om al echității de talia să nu îl puteau lasă indiferent. Atitudinea haiducului a fost o formă de protest social și național, dictat nu de instincte de ucigaș sau de îmbogățire, ci de spiritul justițiar cu care se născuse. Iancu Jianu avea stofă de erou antic, chemat de dreptate, și nu de orgoliu sau de interese meschine.
Viață să tumultoasă este plină de aventuri demne de eroii din basmele citite seară, pe vremuri, la lumina lămpii. Faima construită în doar șapte ani de haiducie s-a datorat neîndoielnic și inteligenței sale, care a reliefat, pe măsură vremii în care a trăit, un geniu ridicat din popor, manifestat nu numai la dimensiuni populare, ci și istorice. Pentru acest motiv am dorit să fie evocat, luând inițiativa reeditării acestei cărți, a unui eminent cercetător în domeniul istoric, Paul-Emanoil Barbu”, a scris medicul.
Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.