Senatorul Dorinel Cosma (AUR), întrebare pentru miniștrii Florin Barbu și Adrian Câciu: Ce măsuri vor fi întreprinse pentru relansare a sectorului agroalimentar românesc?

2 min read

România are un potențial agricol semnificativ, dar care este în continuare nefructificat, consideră senatorul AUR Dorinel Cosma. Acesta i-a interpelat pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, cu privire la măsurile de susținere și încurajare a agriculturii și politicile guvernamentale de relansare a sectorului agroalimentar pe piața mondială.

Se știe că România are un potențial agricol semnificativ și un avantaj datorat existenței între granițele țării a unui complex de resurse naturale. În condițiile unei economii deschise, aspectele competitivității dobândesc valențe complexe. Performanțele sectorului agroalimentar din România depind de mutațiile cantitative și calitative , de exportul și importul mondial de produse, de mulți alți factori.

        Este adevărat că în perioada 2000 – 2006 România a beneficiat de fonduri europene pentru dezvoltare rurală prin intermediul programului SAPARD și, ulterior, prin PNDR, în perioada de până în 2020.

        Este de netăgăduit că exportul poate constitui un factor de revitalizare a pieței produselor agroalimentare românești și a economiei naționale. Să nu uităm că până în 1990 România a fost un exportator tradițional de produse agricole. După acest moment de referință si tuația s-a schimbat radical.

Agricultura și industria alimentară românească se confruntă cu probleme majore. Lipsa resurselor financiare pentru implementarea unor tehnologii moderne de producție, nivelul ridicat al importurilor și reducerea exporturilor de produse agroalimentare, existența unor rupturi majore între distribuitori și procesatori pe de o parte și fermierul român pe de altă parte, veniturile reduse ale producătorilor agricoli și ale locuitorilor de la sate cu efect în limitarea încrederii în investiții rurale, sunt doar câțiva factori ce împiedică creșterea economică a mediului rural.

        România, dincolo de demagogie, încă poate hrăni întreaga Europă. Din păcate, nu reușim să ne asigurăm nici măcar necesarul intern de hrană și nici nu valorificăm ceea ce avem în țară.

        Având în vedere această scurtă expunere, vă adresez rugămintea de a răspunde următoarelor întrebări:

  1. Cu excepția programelor cu finanțare europeană (ale căror proceduri de accesare sunt adesea descurajante) ce măsuri guvernamentale de susținere a agriculturii și mediului rural are în derulare România sau ce previzionați pentru perioada următoare?
  2. Care sunt politicile și măsurile reale de relansare a sectorului agroalimentar pe piața mondială?
  3. Cum îi protejează statul pe producătorii și procesatorii români în fața avantajelor oferite competitorilor externi?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.