Adrian Axinia (AUR): Gropile de deșeuri din județul Prahova, un real pericol pentru România

2 min read

Deputatul AUR Adrian Axinia semnalează ministrului Mediului, Mircea Fechet, problema gropilor de deșeuri din județul Prahova, care reprezintă un real pericol pentru România, și solicită informații despre măsurile ce vor fi adoptate pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor din această zonă.

Stimate domnule ministru,

Problematica deșeurilor din România nu este de ieri, de azi, însă cu toate reglementările legislative făcute în ultimii ani, ministerul mediului, apelor și pădurilor nu reușește să țină sub control fenomenul abandonului deșeurilor. Astfel, managementul defectuos al deșeurilor, personalul slab calificat al instituțiilor statului și lipsa educației ecologice a cetățenilor din România, duc la dezastrul ecologic pe care îl întâlnim pe toate câmpurile de la marginea orașelor, pe toate cursurile de ape și chiar la gropile ilegale de deșeuri care apar peste noapte.

Orașul Ploiești este grav afectat de acest fenomen al abandonului deșeurilor, existând o puternică poluare a solului, a apelor de suprafață, a pânzei freatice și chiar a aerului.

Spre exemplu, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a inaugurat cu mare fast, în anul 2019, o stație de tratare mecano-biologică lângă Ploiești, având o capacitate de 150.000 tone/an și un preț de aproximativ 14 milioane de euro. În prezent, această stație a fost amendată de Garda Națională de Mediu pentru că nu respectă legislația în vigoare, devenind astfel o groapă de deșeuri ilegală.

Situații similare regăsim tot în județul Prahova, la stația Bărăitaru din comuna Drăgănești și la stația Urlați din orașul Urlați, poluând chiar râul Cricovul Sărat.

Domnule ministru, având în vedere toate cele expuse, doresc să îmi transmiteți următoarele:

1. În ultimele 12 luni, au fost executate controale ale Gărzii Naționale de Mediu la gropile de deșeuri, stațiile de sortare a deșeurilor și stațiile de tratare a deșeurilor de pe raza județului Prahova?

2. Ce nereguli au fost găsite în urma controalelor efectuate? Aș dori ca răspunsul să fie defalcat pe localități.

3. În prezent, care sunt gropile de deșeuri conforme din județul Prahova?

4. Vor exista investiții în anul 2024 cu privire la îmbunătățirea managementului deșeurilor din județul Prahova?

Solicit răspuns în scris.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.