Anița Dulman (Autor): Textele incluse în caietele de vacanță continuă vacanțele cu cărți de altădată!

3 min read
Anița Dulman (Autor): Textele incluse în caietele de vacanță continuă vacanțele cu cărți de altădată!

Ne face plăcere să vă prezentăm un dialog cu doamna Anița Dulman, cadru didactic și autor caiete de vacanță INTUITEXT. Parcursul doamnei Dulman este impresionant: învățătoare timp de 32 de ani, din 1976 până în anul 2008, apoi profesor în cabinetul de asistență psihopedagogică timp de 13 ani, din anul 2008 până în prezent. 
Crezul meu este că dacă am ales să educam copiii la școală, ca profesori, prin manuale, auxiliare, prin cărți sau alte produse culturale, am ales să fim ziditori de personalități, de caractere, de suflete, am ales să fim integral pentru copii.  – Anița Dulman
De ce este important să pregătim, din timp, vacanța celor mici? 
… Pentru  a schimba rutina plictisitoare a informației care sosește în moduri predictibile, obositoare. Creierul este construit, programat, pentru noutate.
Vacanța este o pauză. În timpul acestei pauze creierul nu se îndepărtează de învățare, memorare și rezolvare de probleme.

imagine din Caiet de vacanță INTUITEXT, autori:  Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel
Cum îi ajută Caietele de vacanță INTUITEXT pe elevi și, ca efect al rezultatelor copiilor, și pe  cadrele didactice?
Părinții joacă un rol important în organizarea vacanțelor copiilor, iar profesorii și învățătorii sunt alături de aceștia prin jaloanele pe care le pot oferi pentru activitatea nonformală.
Dacă se planifică vacanța copiilor, astfel încât să includă activități amuzante prin care să se simtă bine, e ca și cum se adaugă un amplificator care întărește capacitatea de a rămâne a oricărei informații. Senzația de bine are rol în îmbunătățirea concentrării, memoriei și a funcțiilor executive ale minții copiilor.
 
imagine din Caiet de vacanță INTUITEXT, autori:  Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel
Vacanța este pentru joacă. Cum îmbinăm ludicul cu educația în cele aproximativ trei luni de vacanță?
Vacanța este o punte între aici și acum și viitor, acolo, cândva.
Caietele de vacanță INTUITEXT sunt realizate pentru a menține legăturile dintre achizițiile copiilor în învățare într-o formă atractivă și nestresantă ca să fie mai ușor de accesat la reluarea cursurilor.
Textele propuse spre lectură sunt dintre cele mai frumoase. Activitățile pe baza textului sunt antrenamente creative, problemele de rezolvat presupun căutări creative ale soluțiilor.
Copiii își amintesc mai mult din ceea ce aud sau citesc dacă sunt într-o stare emoțională bună, de interes, motivantă atunci când rezolvă sarcinile din caietele noastre. Senzația de bine are rol în îmbunătățirea concentrării, memoriei și a funcțiilor executive ale minții copiilor.
Creierul leagă noul input de amintirile din trecut, de cunoștințele stocate deja în memoria de lungă durată pentru a forma noi amintiri relaționale.
Când recapitulează ceva învățat anterior prin acțiuni folosind cunoștințele pentru a crea ceva, a rezolva probleme, a le aplica la o situație nouă sau altă disciplină (de exemplu, folosirea înmulțirii pentru a calcula suprafața unui tablou pe care să îl înrămeze), această manipulare mintală întărește căile neuronale și creierul devine conectat în mod și mai eficient.

 » sursa: www.didactic.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.