Parlamentul spaniol a votat ieri Reforma Legii sănătății sexuale: Educația sexuală în clasele 1-10 devine obligatorie

2 min read
Parlamentul spaniol a votat ieri Reforma Legii sănătății sexuale: Educația sexuală în clasele 1-10 devine obligatorie

„Aceste progrese ne permit să ne exercităm libertatea asupra corpurilor noastre, statul recunoscând cetățenia deplină a mai mult de jumătate din populație”, a declarat ministrul Egalității, Irene Montero, în fața deputaților înainte de vot, care a fost adoptat cu o majoritate de 190-154 și cinci abțineri, potrivit Reuters.

Irene Montero, Ministru al Egalității din Spania | Foto: Instagram

Guvernul de coaliție de stânga al țării a introdus proiectul de lege – la care se opun activiștii anti-avort și Biserica Catolică – în luna mai, cu scopul de a garanta accesul la avort și de a destigmatiza sănătatea menstruală. Noua lege elimină perioada obligatorie de „reflecție” de trei zile pentru femeile care doresc să întrerupă sarcina și elimină necesitatea ca fetele cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani să obțină consimțământul unui părinte sau al unui tutore pentru a avorta. Această cerință fusese instituită de guvernul conservator al Partidului Popular în 2015.
De asemenea, include concediu plătit pentru femeile însărcinate începând cu săptămâna 39 de sarcină, asigură distribuirea de produse menstruale gratuite în instituțiile publice, cum ar fi școlile, închisorile sau centrele de sănătate, și desemnează sarcinile prin surogat – care sunt ilegale în Spania – drept o formă de violență împotriva femeilor.
Iată ce prevede acum Legea sănătații sexuale și reproductive, votată de Parlamentul spaniol:
Fetele de 16 și 17 ani vor putea face avorturi fără a avea nevoie de permisiunea părinților sau tutorilor legali
Anterior, era necesar ca adolescentele cu vârste de 16 și 17 ani care doreau să facă un avort să obțină acordul părinților, dar această nouă lege înseamnă că nu va mai fi necesară nicio permisiune.
De asemenea, femeile care fac avort vor avea dreptul la concediu de invaliditate și la sprijin specializat în cazul unei sarcini întrerupte. 

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.