CIA: În 90 de zile Kabul, capitala Afganistanului, va fi cucerită

3 min read
CIA: În 90 de zile Kabul, capitala Afganistanului, va fi cucerită

Distribuie acest articol!

Luptătorii talibani ar putea izola capitala Afganistanului, Kabul, în 30 de zile şi să cucerească oraşul în 90 de zile, a declarat un oficial american în domeniul apărării, citând serviciile de informaţii ale Statelor Unite, în condiţiile în care militanţii talibani continuă să avanseze, transmite Reuters.
Oficialul, care a vorbit miercuri sub condiţia anonimatului, a declarat că noua evaluare a timpului în care Kabul ar putea rezista este rezultatul victoriilor rapide ale talibanilor, în timp ce forţele străine conduse de SUA se retrag din ţară.
“Dar aceasta este o concluzie prematură”, a adăugat oficialul, spunând că forţele de securitate afgane ar putea inversa evenimentele prin opunerea unei rezistenţe mai mari.
Islamiştii controlează acum 65% din Afganistan şi au cucerit sau ameninţă să cucerească 11 capitale de provincie, a declarat marţi un înalt oficial al UE.
Faizabad, în provincia Badakhshan, din nord-estul ţării, a devenit miercuri cea de-a opta capitală de provincie cucerită de talibani. Toate căile de acces către Kabul, care se află într-o vale înconjurată de munţi, au fost sufocate de civili care intră în oraş şi fug de violenţe, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate occidentală. Acest lucru face dificil să se ştie dacă odată cu ei vin şi luptători talibani.
“Există temeri că vor intra şi atacatori sinucigaşi în cartierele diplomatice, pentru a speria, a ataca şi pentru a se asigura că toată lumea pleacă cât mai curând posibil”, a spus el.
Ţările străine încearcă să se asigure că personalul lor pleacă rapid din Kabul, au declarat pentru Reuters cinci oficiali de securitate străini. Unul dintre ei a spus că operatorilor aerieni internaţionali li se cere, de asemenea, să îşi evacueze personalul.
Pierderea Faizabad este cea mai recentă înfrângere pentru guvernul afgan, care s-a străduit să oprească înaintarea atacurilor talibane.
Preşedintele Ashraf Ghani a zburat la Mazar-i-Sharif pentru a-i aduna pe vechii lideri de război în apărarea celui mai mare oraş din nord, în timp ce forţele talibane se apropie.
Jawad Mujadidi, membru al consiliului provincial din Badakhshan, a declarat că talibanii au asediat Faizabad înainte de a lansa marţi o ofensivă.
“Odată cu căderea Faizabadului, tot nord-estul a intrat sub controlul talibanilor”, a declarat Mujadidi pentru Reuters.
Talibanii vor să învingă guvernul susţinut de SUA şi să impună din nou legea islamică strictă. Viteza cu care avansează şocat guvernul şi pe aliaţii săi.
Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a îndemnat pe liderii afgani să lupte pentru patria lor, spunând marţi că nu regretă decizia sa de retragere. El a spus că Washingtonul a cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari de-a lungul a 20 de ani şi a pierdut mii de soldaţi americani. Statele Unite furnizau sprijin aerian semnificativ, alimente, echipamente şi salarii forţelor afgane, a spus el.
Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a refuzat să comenteze miercuri despre evaluările conform cărora Kabul ar putea fi ocupat în curând de talibani.
“Urmărim îndeaproape condiţiile de securitate care se deteriorează în anumite părţi ale ţării, dar niciun rezultat special, în opinia noastră, nu este inevitabil”, a spus ea.
Statele Unite vor finaliza retragerea forţelor în această lună, în schimbul promisiunilor talibanilor de a preveni utilizarea Afganistanului pentru terorism internaţional.
Psaki a spus că programul de retragere se menţine şi a reiterat opinia administraţiei conform căreia forţele afgane au sprijinul de care au nevoie din partea SUA pentru a lupta.

Distribuie acest articol!

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.