EXCLUSIVITATE | Prof. Ioan-Aurel Pop: Școala nu trebuie transformată într-o pregătire mecanică: Eu nu văd util, așa cum predică unii astăzi, renunțarea la matematică, fizică, chimie, istorie, biologie sau geografie, studii clasice

2 min read
EXCLUSIVITATE | Prof. Ioan-Aurel Pop: Școala nu trebuie transformată într-o pregătire mecanică: Eu nu văd util, așa cum predică unii astăzi, renunțarea la matematică, fizică, chimie, istorie, biologie sau geografie, studii clasice

Un dialog cu profesorul Ioan-Aurel Pop este întotdeauna o bucurie. Cu atât mai mult cu cât este în cadrul unui eveniment despre trecutul, prezentul și viitorul României, precum a fost Serbarea de la Putna.
Printre picături, în tumultul unui eveniment de asemenea amploare, președintele Academiei Române  ne-a explicat ce-a însemnat Congresul studențesc de-acum 150 de ani și care este relevanța educației clasice în contextul zilelor noastre.
Îi mulțumim pentru că și-a găsit timp pentru acest scurt dialog.
R3media: Spuneți-ne ce a reprezentat Serbarea de la 1871 pentru generația de la acea vreme.
Ioan-Aurel Pop: A fost un reper național, a dat direcția de urmat pentru foarte mulți tineri care nu aveau încredere în idealul unității, nu știau ce se întâmplă, nu știau ce să facă, pentru că sistemul de comunicare era dificil atunci.
Haideți să ne gândim că Oltenia, Muntenia și Moldova dintre Carpați și Prut făceau parte din România și trei județe din Sudul Basarabiei. Dar Dobrogea, Transilvania, Banatul, Crișana, Bucovina, Basarabia nu făceau…Cu alte cuvinte, era greu de comunicat.
Erau granițe pe care noi le numim artificiale, dar ele funcționau. Și-atunci serbarea a oferit un punct de reper de încredere.
Toți participanții s-au îndreptat către casele lor, unii veneau de la Iași, alții de la București, de la Berlin, de la Oradea, de la Viena, de la Timișoara și au spus colegilor lor ce este bine să se întâmple pentru țară.
R3media: Unde vedeți România peste 10 ani, prin prisma a ceea ce au demonstrat tinerii de astăzi?
Ioan-Aurel Pop: Mie mi-e greu să spun ce se va întâmpla cu România, pentru că știți, istoricii nu pot să prevadă viitorul.
Viitorul îi aparține lui Dumnezeu. Eu vreau să cred că și tinerii de astăzi vor transmite un mesaj,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.