Gianina Șerban (AUR): În județul Ilfov lipsesc cu desăvârșire proiectele privind sistemele publice de alimentare cu apă și canalizare

2 min read

Gianina Șerban, deputat AUR de Ilfov, sesizează Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației o situație ce afectează majoritatea localităților din județul Ilfov: lipsa sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

În anul 2023, majoritatea localităților din județul Ilfov arată ca acum 100 ani, cetățenii neavând acces la apă potabilă. Pe lângă lipsa investițiilor în infrastructură, lipsesc cu desăvârșire proiectele privind sistemele publice de alimentare cu apă și canalizare a apelor uzate.

Este inadmisibil să ne concentrăm doar pe tranziția către energiile verzi, energiile curate și nepoluante, pe tranziția către clădiri sustenabile, pe un trai mult mai bun și mai echilibrat, însă nu există apă potabilă și canalizare.

Este necesară o preocupare intensă asupra necesităților fundamentale ale cetățenilor!

O altă problemă des întâlnită în județ este faptul că actualele sisteme de alimentare cu apă și canalizare sunt subdimensionate, nu au avut o mentenanță corectă și în prezent cedează sau furnizează apă de o calitate inferioară, chiar dacă la stația de pompare este în parametrii optimi.

Există numeroase proiecte, programe, fonduri naționale și europene prin care pot fi realizate toate aceste sisteme de alimentare cu apă și canalizare din județul Ilfov.

Avem numeroase râuri în județ și apa din pânza freatică este ușor de captat datorită tehnologiilor din prezent la costuri reduse.

Consider că în anul 2023 nu există impedimente privind accesul cetățenilor la apă potabilă de calitate și la sistemul de canalizare.

Domnule ministru, doresc să îmi transmiteți următoarele:

1. Care este procentul locuitorilor racordați la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare a apelor uzate în județul Ilfov?

2. Ce proiecte vor fi demarate în următoarele 12 luni privind implementarea sistemelor publice de alimentare cu apă și canalizare a apelor uzate în județul Ilfov?

3. Ce sume vor fi alocate pentru îmbunătățirea sistemelor publice de alimentare cu apă și canalizare a apelor uzate în județul Ilfov existente?

4. Se vor face lucrări de extindere în localitățile ce se află în plin proces de expansiune? Doresc răspuns defalcat pe localități.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.