Investiții și economisire. Ce sunt și cum funcționează fondurile de investiții?

3 min read
Investiții și economisire. Ce sunt și cum funcționează fondurile de investiții?

Cred că fiecare dintre noi s-a întrebat măcar odată cum își poate păstra sau multiplica banii economisiți. Din fericire, tot mai mulți tineri se arată interesați de investiții și de beneficiile pe care acestea le pot aduce. Este foarte important de știut că investițiile sunt de două tipuri: cele speculative și riscante, și cele non speculative, asociate cu riscuri mici și cu randamente ceva mai sigure pe termen lung. Pentru obiectivele pe care dorim să le atingem în viață o soluție foarte bună ar fi investițiile non speculative.
Lumea de azi și tendința către consum exagerat
Disciplina financiară vine odată cu un control bun asupra emoțiilor. Odată ce nu vei mai face cumpărături din impuls și vei putea să înlocuiești plăcerea mică din prezent cu un obiectiv mult mai mare din viitor, atunci vei avea toate șansele să devii liber.  Important este să începi chiar și cu pași mici.
Încearcă să economisești 10% din venitul tău odată ce acesta îți intră în buzunar. Confortul tău de zi cu zi nu va fi afectat foarte mult odată cu acest pas, în schimb, pe termen lung, asta ar putea fi soluția pentru obiectivele tale.    De ce este bine să investim și să economisim
Imaginează-ți că nu plătești curentul luna aceasta. Evident că vei primi înștiințare de la furnizor că trebuie să plătești.
Dar oare te va înștiința cineva vreodată că nu ai economisit bani luna aceasta pentru viitorul tău?
Cu siguranță că nu. Iată de ce este foarte importantă crearea unei discipline financiare, și anume de a economisi și a face investiții sigure pe termen lung, ca să ne atingem obiectivele propuse: fie o casă pe care ne-o dorim, fie un viitor frumos pentru copiii noștri, fie libertatea financiară.
Depozitele bancare și-au demonstrat deja ineficiența. Ratele dobânzilor oferite de bănci nu doar că nu permit multiplicarea banilor, dar nici cu sarcina de conservare a acestora nu ne vin în ajutor.
Banii sunt „devorați” de inflația care este mult mai mare decât rata dobânzii pentru depozitele bancare. De aceea, este important să ne orientăm spre soluții mai bune care în timp vor produce niște efecte minunate.
Amintim aici și câteva forme de investiții și menționăm, din nou, că riscul este prezent în fiecare dintre acestea, într-o măsură mai mică sau mai mare.

Pensiile facultative (Pilonul III) – un supliment al veniturilor, în momentul pensionării; 
Investițiile în monede virtuale – au avut un avânt spectaculos în ultimele luni, însă sunt caracterizate de o volatilitate crescută, făcându-le extrem de riscante; 
Investițiile imobiliare. 

Investește azi, ca să te bucuri mâine sau în câțiva ani
Pentru a atinge obiectivele financiare pe care le avem există două posibilități: fie economisim pe termen scurt sume foarte mari de bani (lucru aproape imposibil în majoritatea cazurilor), fie economisim sume mici pe termen lung (lucru realizabil pentru majoritatea absolută a oamenilor).
Însă doar economisirea unor bani nu este de ajuns. Trebuie ca banii noștri să și producă profit,

 » sursa: www.didactic.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.