Ringo Dămureanu (AUR) condamnă atacul primarului orașului Bor la consilierii locali de origine română

3 min read

Deputatul AUR Ringo Dămureanu condamnă, în cea mai recentă declarație politică, atacul primarului orașului Bor la consilierii locali de origine română, pe care îl cataloghează ca un gest de extremism antiromânesc în Republica Serbia.

Domnule Preşedinte,

Domnule Ministru de Externe,

Stimați colegi parlamentari,

         Suntem din nou îngrijorați de valurile de reacții xenofobe, extremiste și antiromânești manifestate public la nivel instituțional în țara vecină și prietenă, Serbia.

         Persoane din conducerea unor instituții sârbești obișnuiesc să atace românii și să incite la ură împotriva minorităților etnice, contrar drepturilor fundamentale ale omului.

         Dr. Predrag Bălașevici, Președinte al Partidului Neamului Românesc din Serbia și Drăgan Marcovici sunt singurii consilieri locali de origine etnică română din Consiliul Local al orașului Bor, regiunea Zajecar, Serbia. Ei au deținut alternativ, în perioada septembrie 2008 – ianuarie 2010, funcția de Președinte al Consiliului local din Bor, dar și de Viceprimar.

         Într-un eveniment public, o conferiță de presă ținută la sediul instituției, în iunie 2021, Primarul municipalității Bor, Aleksandăr Milekici, i-a insultat public pe aceștia, numindu-i ”hoți”, susținând, fără dovezi, că, în perioada scurtă cât s-au aflat la conducere, ar fi patronat mari nereguli la Farmacia din Bor, fondată de municipalitate, care ar fi ajuns la o datorie de 4 milioane de euro, în final fiind lichidată, iar datoria preluată de Primarie.

         În plus, i-a mai acuzat de distrugerea firmei “Toplana” de distribuție a agentului termic, firma având în prezent datorii de peste 20 milioane de euro. El a afirmat că din cauza celor doi, Primăria nu mai are bani de investiții, trebuind să achite datoriile făcute de aceștia.

         Cei doi consilieri au așteptat câteva luni scuze de la edil, apoi l-au acționat în judecată, procesul, pe rol la Tribunalul din Bor, bate pasul pe loc, deoarece la primele 3 termene de judecată primarul nu s-a prezentat.

         Cum a fost posibil ca insultele să vină după 11 ani și jumătate de când aceștia nu mai dețin nicio funcție de conducere ? De ce nu au fost făcute într-o dezbatere politică, în care să se poată apăra, ci într-o conferință de presă, fără asigurarea dreptului la replică ?

         Se știa că niciunul nu a făcut parte din conducerea Farmaciei sau a firmei “Toplana” din Bor, și nici Partidul Neamului Românesc nu a avut membri în conducerea acestora.

         Se știa că în perioada cu pricina, Farmacia Bor nu a prezentat pierderi, bilanțul său la finalul anului 2009 fiind pozitiv. Firma de agent termic a înregistrat pierderi istorice, de 3,5 milionane de EU, la acea vreme, cu mult mai puțin decât datoria actuală.

         Pierderile mari au fost făcute în ultimii 12 ani, când Partidul din care face parte primarul se află la putere în municipalitatea Bor. Atunci de ce trebuiau atacați românii ?

         România și Serbia trebuie să condamne și să respingă cu tărie ura și extremismul, pentru ca acestea să nu devină un fenomen în Serbia.

         Iar ca prim pas, cerem să se asigure copreședinția Comitetului interministerial mixt pe tema minorităților și să fie tratați nediscriminatoriu etnicii români din țara vecină.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.