Angajații CFR, în pericol de moarte la muncă – un nou protest ia amploare. Ce faceți, domnule Grindeanu? – CRITICII.RO

2 min read
Angajații CFR, în pericol de moarte la muncă – un nou protest ia amploare. Ce faceți, domnule Grindeanu? – CRITICII.RO

Luni, în fața Ministerului Transporturilor, sindicaliștii CFR au ieșit în stradă pentru un nou protest de amploare. Aceștia își strigă nemulțumirile față de Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, întrucât s-au săturat de salariile mici. Cireașa de pe tort o reprezintă faptul că spun că se află într-un continuu pericol la locul de muncă din cauza locomotivelor stricate.

Se știe că CFR-ul se confruntă de ani buni cu probleme grave, însă nimeni nu face nimic, deși trenurile se degradează de la o zi la alta. Sindicaliștii de la CFR Călători vor protesta până pe 1 iulie, prin mitinguri. Contractul Colectiv de Muncă al acestora este valabil până pe 31 decembrie 2023, lucru ce nu le permite o grevă generală, conform Legii dialogului social, au explicat cei de la Federația Sindicatelor Transportatorulor Feroviari din România.

Angajații CFR Călători sunt nemulțumiți de întârzierea aplicării Legii nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar și organizează un protest pentru a-și exprima revendicările. Mitingul are loc pe 26 iunie și reprezintă al 21-lea protest feroviar din ultimul an.

Principalele frustrări ale protestatarilor sunt legate de articolele din lege referitoare la pensionare și salarizare. Aceștia critică varianta de aplicare a salarizării propusă de administrație, care urmează să intre în vigoare la 1 iulie 2023. În special, mecanicii de locomotivă, revizorii de locomotivă și șefii de tură se numără printre cei mai vocali participanți la protest.

Protestatarii susțin că legea în cauză îi nedreptățește și solicită modificări care să includă creșteri salariale. Ei acuză directorul general al CFR Călători că le-a făcut doar promisiuni verbale în ceea ce privește ajustarea grilelor de salarizare, fără a oferi nicio garanție în acest sens.

Grila de salarizare discutată în cadrul protestelor are două clase principale: una pentru salariații din exploatare și alta pentru angajații cu studii superioare. Protestatarii cer mai multe modificări și asigurări în privința salariilor mecanicilor de locomotivă.

Cu toate acestea, liderul Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a asigurat că protestele nu vor perturba circulația trenurilor și că grevele spontane din trecut nu au fost organizate de sindicate.

Protestele vor continua pe parcursul săptămânii până la data intrării în vigoare a legii, 1 iulie, în încercarea de a obține schimbări în favoarea angajaților CFR Călători.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.