„AUR votează pentru eliminare, deși forma acestui proiect depus de PSD este una neconstituțională”. – CRITICII.RO

3 min read
„AUR votează pentru eliminare, deși forma acestui proiect depus de PSD este una neconstituțională”. – CRITICII.RO

Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi pentru și 3 abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Conducerea PNL i-a avertizat pe parlamentarii liberali că vor fi excluși din partid dacă nu vor vota în favoarea proiectului de lege.

„Mesajul clar este ca începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine, arătăm că avem determinarea și voința necesare. Reforma pensiilor speciale ne-am asumat-o ți in programul de guvernare. Acest lucru va aseza sistemul de pensii pe baze corecte, echitabil, cu reguli unitare aplicabile tuturor. Un al motiv important este pentru a accesa fondurile din PNRR, Romania nu-si permite sa piarda aceste fonduri. Pozitia PNL e constanta si consecventa pe acest subiect. Votăm în favoarea acestui demers. Pentru PNL nu paternitatea proiectului conteaza, ci care sunt efectele lui pentru credibilitatea Parlamentului, pentru sistemul de pensii si pentru societate in ansamblu. Mesajul profund al votului de azi e ca vrem sa asezam societatea si institutiile statului pe valori unitare si comune”, a declarat Ciuca.

Parlamentarii au dezbătut în regim de urgență propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care elimină pensiile speciale ale senatorilor și deputaților.

George Simion, liderul AUR, nu a ezitat să își exprime opinia: „Grupurile parlamentare AUR vor vota eliminarea. Murim mai bine în luptă cu glorie deplină decât să fim din nou sclavi. Forma acestui proiect de lege depus de USR și preluat de PSD este una neconstituțională. Faceți un teatru ieftin demn de Caragiale”.

Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului, responsabilă de Statutul deputaților și al senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale celor două camere, a emis un raport pentru adoptarea proiectului de lege, cu 7 voturi „pentru” și o abținere.

Adoptarea rapidă a acestui proiect de lege are loc în contextul angajamentului României în cadrul Programului de Redresare și Reziliență (PNRR) de a elimina pensiile speciale, iar eliberarea tranșelor de finanțare depinde de îndeplinirea obiectivelor asumate.

„V-am ascultat înmărmurit domnule premier Marcel Ciolacu ceea ce ați declarat în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale. Sunteți cel care ați semnat în 2015 legea de introducere a pensiilor speciale, sunteți cei care ați blocat proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale timp de un an și două luni. Practic ați permis acestor pensii să mai fie plătite un an și două luni. Atunci ați stat la masă cu Adrian Năstase, Tăriceanu, Văcăroiu, Florin Georgescu și ne-au mai costat de atunci 600.000 de lei pentru că nu ați vrut să votați proiectul USR” a spus Cătălin Drulă.

Parlamentul a adoptat anul trecut un proiect de lege care urmărea eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, însă Curtea Constituțională a decis că această lege nu poate fi pusă în aplicare. Motivația deciziei Curții Constituționale a fost că legea a fost adoptată „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.