Poliția este departe de a rezolva cazurile culturilor furate: ”Ancheta poate dura de la 6 luni la 6 ani”

Roxana Dobre
– 1 septembrie 2022 19:29

Floarea-soarelui recoltată de pe câmp de hoți

Două furturi de culturi direct din câmp în două județe diferite, cu două anchete separate, dar același pas pe loc bătut de polițiștii care par departe de a afla cine a comis cele două fapte. Sigur, acestea nu au legătură între ele, dar pasivitatea autorităților, da!
Două cazuri de furt de floarea-soarelui – unul în Ialomița, celălalt în Giurgiu, au rămas cu autor necunoscut până în prezent chiar dacă timpul scurs de la producerea faptelor ar fi trebuit să producă răspunsuri. Fermierii păgubiți au rămas fără nicio urmă de speranță că își vor recupera paguba și se declară dezamăgiți de modul în care Poliția gestionează cazurile.”Bâlbâiala” forțelor de ordine i-a lăsat pe fermierii păgubiți fără vreo urmă de speranță că autorii vor fi prinși. Deși există martori și chiar suspiciuni întemeiate privind autorul fiecărui furt, cazurile se mișcă în favoarea hoților și mai puțin a agricultorilor. În plus, nu exită nicio comunicare, fermierii neștiind care este stadiul dosarului, dacă s-au făcut progrese sau nu.Urmele lăsate de hoți după ce au furat din câmp 3 hectare de floarea-soarelui prin recoltare
La Ciochina dosarul pare că nu a făcut mari progreseFurtul masiv dintr-o fermă din comuna Ciochina, județul Ialomița – în care hoții au profitat de o zi de sărbătoare pentru a intra în câmp și recolta cultura de floarea-soarelui – a rămas la circa trei săptămâni de la producere fără  descoperirea autorilor. Paguba acoperă 30 de hectare și se ridică la circa 210.000 de lei, potrivit reprezentanților fermei păgubite care și-au pierdut orice urmă de speranță că își vor recupera banii.Antonio Galvao – șeful de fermă din cadrul societății Agromec Balaciu, cel care a și descoperit furtul, ne-a declarat că deși infracțiunea s-a produs pe 15-16 august, Poliția nu i-a informat că ar fi făcut mari progrese.”Avocatul nostru ține legătura cu Poliția dar din ce ne-a informat nu se știe cine a fost autorul. Nu am alte informații, vă spun sincer. Nu s-a aflat mai nimic. Noi am rămas cu paguba și știți că nu vorbim de un hectar, ci de 30. Au fost oameni care au spus că au văzut o combină în zonă, sunt mai multe informații, dar așteptăm ca organele de ordine să își facă treaba. Nu este datoria și nici meseria noastră să facem acum anchete, noi ne facem treaba pe agricultură, pe ceea ce ne pricepem. Dar este suspect cum au putut să fie transportate nevăzute circa 30 de tone de marfă. Deci nu este un sac într-o căruță, sunt tiruri”, a spus la rândul său nedumerit  Antonio Galvao, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Fermierii chiar au vrut să vină în sprijinul polițiștilor și le-au indicat principalele zone unde există camere de luat vederi, cele care au putut cu siguranță surprinde momentul în care combina sau tirurile încărcate au fi putut tranzita comuna.”Noi nu putem merge să le cerem oamenilor să ne arate ce au înregistrat dar Poliția da.

 » sursa: www.agrointel.ro